Izvor: eKapija | Srijeda, 28.08.2019.| 09:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kompanija Novosti prodata smederovskom preduzeću Media 026

(Foto: YouTube/screenshot)
Štamparija Borba, većinski vlasnik Kompanije Novosti, na jučerašnjoj sjednici Skupštine akcionara donijela je odluku da odobri ugovor o prodaji ove medijske kuće privrednom društvu Media 026 Vučak Bobanu Rajiću, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS). Ugovorena cijena kompanije Novosti iznosi oko 300 miliona dinara.

Skupština akcionara Štamparije Borba je na jučerašnjoj sjednici dala saglasnost na "raspolaganje imovinom velike vrijednosti" kojom je odobreno zaključenje kupoprodajnog ugovora, čime će, ukoliko bude potpisan, privrednom društvu Media 026 pripasti 98% vlasništva Kompanije Novosti.

U Nacrtu ugovora o prenosu akcije u Kompaniji Novosti, koji je objavljen na sajtu Štamparije Borba, navodi se da se privredno društvo Media 026 obavezuje da štampariji isplati razliku između potraživanja od 58.869.691 dinara i vrijednosti "zamjene ispunjenja" (cijene Kompanije Novosti) 300 miliona dinara, što iznosi 241.130.309 dinara.

Inače, Štamparija Borba traži 299.512.500 dinara za prodaju Kompanije Novosti što je 30% od ukupnog iznosa vrijednosti 98,08 udjela koje ima u ovoj Kompaniji.

Kompanija Novosti je od maja ove godine u većinskom vlasništvu Štamparije Borba umjesto Milana Beka, sa 98,06% učešća u kapitalu. Ukupni dugovi Kompanije Novosti prema 263 povjerioca sa kamatama iznosili su oko 1,5 milijardi dinara. Najveće obaveze su bile prema Štampariji Borba, koja je u većinskom vlasništvu države, a iznosili su oko milijardu dinara.

Štamparija Borba je, kao najveći povjerilac, pretvorila svoja potraživanja u kapital Kompanije Novosti.

Prema Unaprijed pripremljenom planu reorganizacije (UPPR), koji je usvojio Privredni sud u Beogradu januara 2018. godine, obustavljen je stečaj ove medijske kuće, a od februara ove godine odblokiran je račun Kompanije Novosti.

U UPPR-u stoji da je račun ove medijske kuće bio blokiran od 12. jula 2017, nalogom Poreske uprave, zbog poreskog duga od 2009. godine i zatezne kamate koja je taj iznos znatno uvećala.

Kako je objavio sajt Novosti 2017. godine, dug od 2009. godine nastao je zbog nepodmirenih obaveza prema državi "doprinosi za poreze i zarade u visini 103 miliona i 25 miliona za neplaćeni PDV", kao i da taj dug sa kamatom iznosi 284 miliona dinara. Inače, to je petina ukupnog duga, koji je kompanija Novosti imala prema povjeriocima.

Vlasnik privrednog društva Media 026 Vučak, koje je osnovano u avgustu prošle godine, generalni je direktor i vlasnik smederevskog preduzeća Coka. Rajiću su 2017. godine, kako su mediji pisali, prijetili kada je Agrokor grupa u okviru koje posluje Merkator S, prestala da plaća zakupninu poslovnoj grupaciji Coka.

Prema UNS-ovom saznanju, ovo privredno društvo jedino je podnijelo zahtjev za kupovinu udjela Štamparije Borbe u Kompaniji Novosti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.