Izvor: eKapija | Srijeda, 28.08.2019.| 08:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Međunarodni eksperti stigli u Banjaluku - Prijedlozi za sanaciju Incela u narednim danima

Međunarodni eksperti, koje je angažovao UNDP, a koji bi trebalo da predlože naredne korake i urade projekat sanacije kontaminiranog zemljišta na području Poslovne zone Incel, stigli su u utorak , 27. avgusta u Banjaluku.

Projekt menadžer holandske kompanije TAUV Bodvin Foke će obići sve lokacije na kojima je utvrđeno prisustvo piralena, kako bi sagledao problem u cjelini.

U planu je da međunarodni ekperti nakon trodnevnog obilaska, održe sastanak sa predstavnicima relevantnih institucija i predlože moguća rješenja pomenutog problema. Planirano je da se pomenuti sastanak organizuje u četvrtak, 29. avgusta 2019. godine.

Ranije je međunarodnim ekspertima dostavljena sva raspoloživa dokumentacija koju su tražili radi izrade prethodne procjene lokacije.

Prikupljanje podataka u ovoj fazi se odnosilo na infrastrukturu podzemnih instalacija, arhivu dozvola koje su izdate za privredne subjekte u okviru Poslovne zone Incel, što podrazumjeva sve dozvole, računajući i preduzeća koja su prestala sa radom, zatim geološke i hidrološke podatke, satelitske snimke lokacije, raspored objekata u Poslovnoj zoni, kompletnu podzemnu komunalnu infrastrukturu i slično, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

- Rješavanje ovog problema zahtijeva nekoliko faza: tačnu analizu trenutnog stanja, prijedlog rješenja i odabir najbolje tehnike sanacije kontaminiranog područja, detaljan projekat sanacije i, naravno, nakon što problem bude riješen – monitoring i praćenje. Poslednji podaci uzorkovanja podzemnih voda su ohrabrujući, imajući u vidu da su pokazali da koncetracije zagađenja piralenom i teškim metalima nisu veće od dozvoljenih - ističe se u saopštenju.

S obzirom na hitnost i ozbiljnost situacije u Poslovnoj zoni Incel, ministar Srebrenka Golić se u junu sastala sa ambasadorom Švedske u BiH i pokrenula inicijativu da se interventno djeluje, u okviru projekta "Ekološki prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom", koji realizuje UNDP BiH, a finansira Vlada Švedske putem svoje razvojne agencije SIDA, izvrši sanacija kontaminiranog zemljišta u Poslovnoj zoni Incel te izvoz opasnih supstanci na krajnje uništavanje.

Švedska Ambasada je prihvatila inicijativu, a obezbijeđena je i saglasnost Upravljačkog odbora dok je UNDP odobrio Srpskoj i FBiH po 300.000 dolara za lokacije koje su identifikovane kao prioritetne.

Predloženo je i uključivanje jedna od vodećih institucija u Evropi, za rješavanje ovakvih i sličnih problema, švedske agencije za hemikalije, KEMI, koja bi imala savjetodavnu ulogu u rješavanju problema.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.