Izvor: B92 | Utorak, 27.08.2019.| 13:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Porodične firme kičma njemačke privrede - Više zapošljavaju i stabilnije posluju

Ilustracija
Sve češće se čuje da su porodične firme kičma njemačke privrede. One otvaraju bitno više radnih mjesta nego firme koje nisu u rukama porodica.

To je potvrdila studija kojom su obuhvaćene firme koje se nalaze na berzi.

Fondacija za porodična preduzeća je od Centra za preduzetničke i finansijske studije Tehničkog univerziteta u Minhenu naručila studiju koja je pokazala - u periodu između 2009. i 2018. mnogo više ljudi je zaposleno u porodičnim nego u ostalim vrstama firmi.

U porodičnim firmama koje su na berzi, godišnji rast broja radnih mjesta iznosi 6%, dvostruko veći nego kod ostalih.

Porodična preduzeća registrovana na berzi i posluju uspješnije od drugih, a njihov obrt je veći. U pomenutom periodu se povećao za 122%, dok je u firmama koje nisu u porodičnim rukama povećan za 50%.

Udio privatnog kapitala je u porodičnim firmama u prosjeku takođe veći nego kod drugih.

- Porodične firme posluju dugoročno i sa supstancom, te vrline prenose i na berzu - kaže Rajner Kirhderfer, šef Fondacije porodičnih preduzeća, prenosi Dojče Vele (DW).

I zaista, kada je riječ o operativnoj dobiti, takve firme imaju mnogo bolje rezultate nego firme koje jesu na berzi, ali se nalaze u rukama investitora ili različitih društava.

- Što je jači uticaj porodice u nekoj firmi, to su i pozivitni efekti snažniji - ističe profesor Kirhderfer.

Studija pokazuje da preduzeće registrovano na berzi važi kao "porodično" kada osnivačka porodica posjeduje najmanje 25% glasova u upravi i ima bar jedan mandat u upravnom ili nadzornom odboru. Prema toj definiciji, oko 40% njemačkih firmi registrovanih na berzi su porodični koncerni.

I studije rađene u prošlosti su davale slične rezultate. U preduzećima kojima rukovode njihovi vlasnici su i troškovi manji, ustanovio je Institut za istraživanja srednjih preduzeća 2015. godine.

Prije godinu dana, švajcarska banka Credit Suisse objavila je međunarodnu studiju koja je pokazala da porodične firme širom svijeta ostvaruju veću dobit i imaju veći rast obrta nego druge firme.

Više od dva miliona zaposlenih

Takve firme su manje zavisne od tuđih finansija i više investiraju u istraživanje i razvoj. Zato investitori rado ulažu u porodične firme. Na njemačkoj berzi postoji tzv. porodični indeks koji se odnosi samo na njih. No, ima studija koje pokazuju i da porodice nisu obavezno i uspješni preduzimači. Ima slučajeva kada su djeca preuzimala firme od svojih roditelja i poslije toga upropašćavale posao.

Istraživanje je obavljeno na 500 firmi registrovanih na berzi. Među njima su firme kao što su svjetski poznati proizvođač keramičkih predmeta Villeroy and Boch, ili lanac radnji sa robom i alatima tipa "uradi sam" Hornbah, a tu su i mnogo mlađe firme kao što je Zalando koja se bavi prodajom obuće i odjeće na internetu.

Pet stotina najvećih porodičnih preduzeća u Njemačkoj je u periodu od 2007. do 2016. godine povećalo svoj broj zaposlenih za 23% i trenutno ima oko 2,54 miliona zaposlenih.

Na vrhu liste njemačkih porodičnih firmi po svemu su Volkswagen (porodice Porsche i Pieh), Schwarc grupe, Lidl Kaufland (Porodica Schwarc) i BMV (porodica Kvant). Samo ove četiri porodice zapošljavaju oko milion ljudi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.