NavMenu

Uvedene prve mjere zaštite od pojave svinjske kuge u Semberiji - Formiran i republički krizni centar

Izvor: RTRS Utorak, 27.08.2019. 08:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)Ilustracija
Republički krizni centar za zaštitu od pojave svinjske kuge u Srpskoj najavio je prve mjere kontrole za područje Semberije.

Ovo tijelo Vlade Srpske zaduženo je za sprovođenje mjera zaštite. Osim institucija, propisanih mjera striktno će se morati pridržavati i farmeri.

Svinjska kuga, afrička i obična u Srpskoj još nije zabilježena, ali mjere su blagovremeno preduzete. Pod lupu su stavljene domaće svinje, a formiran je i Republički krizni centar.

Dragan Knežević, šef Republičkog kriznog centra za kontrolu afričke kuge svinja, kaže da je pojačan odstrel divljih svinja i ubrzan lov za dobijanje uzoraka, kao i da je u julu donesen monitoring na kugu svinja.

U trenutku kada se pojavila svinjska kuga u Srbiji, Republika Srpska je reagovala i donijela svoje akte na osnovu kojih bi sve institucije na ovom prostoru trebalo da se ponašaju u slučaju pojave tog virusa.

- Naredba o spriječavanju i pojave unosa virusa podrazumijeva kako da se ponašaju i inspekcijske službe i vlasnici životinja, ali i na graničnim prelazima. A to znači, kako ističe, kontrole svih kako bi se spriječio ulazak virusa u Srpsku.

Kako bi spriječili potencijalni ulazak virusa afričke kuge svinja, domaći farmeri treba da sprovedu pojačane biosigurnosne mjere.

Uzgajivač Sloboda Petrić je naglasio da je potrebno donesene mjere zaštite maksimalno sprovesti, te onemogućiti pristup divljim životinjama i psima lutalicama. Navodi da je neophodna i stroga dezinfekcija vozila koja dolaze na farme, kao i vlastitih vozila kojima dostavljaju tovljenike na druge farme.

Ovih dana monitoring će biti obavljen na području Semberije, najavili su iz resornog ministarstva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.