Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 26.08.2019.| 10:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uz plate u RS rastu i cijene stanovanja, cigareta, prevoza i drugih proizvoda

Cijene odvoza smeća, plina i cigareta zabilježile su najveće povećane u julu u Republici Srpskoj, u odnosu na isti period lani, podaci su Zavoda za statistiku RS.

-Najveći godišnji rast cijena u julu 2019. godine zabilježen je u odjeljku alkoholna pića i duvan i to od 5,5%, uslijed viših cijena cigareta od 7,6%, zatim u oblasti stanovanje za 3,9% uslijed viših cijena u grupama plin od 12,8% i usluge odvoženja smeća od 9,7% – precizirali su statističari.

Poskupile su i novine i časopisi za 5,1%, ali i rekreacija za 5,6%, dok su više cijene u odjeljku zdravstvo od 0,8% zabilježene u grupi farmaceutski proizvodi za 1,2%, prenosi Faktor.ba pisanje agencije Fene.

Rast cijena u julu zabilježen je u RS u pružanju ugostiteljskih usluga i to od 0,7%, a povećana su i izdvajanja za hranu i bezalkoholna pića za 0,5%, uslijed viših cijena u grupama hljeb i žitarice od 3,0% i svježe povrće od 1,7%.

Veće iznose novca trebalo je izdvojiti i za namještaj (rast cijena 1,4%), dok su usluge prijevoza više za 2,7%. U odjeljcima komunikacije i obrazovanje cijene su u prosjeku ostale nepromijenjene.

Najveći pad cijena u julu 2019. godine u odnosu na isti mjesec lani zabilježen je u odjeljku odjeća i obuća od 12,9%, zbog sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine, a niže cijene su zabilježene i u osiguranju i to od 5,1%.

Podsjećamo da su nedavno mediji prenijeli da su plate u RS u proteklih godinu dana porasle za 155 KM, dok su iz Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS poručili da ima još prostora za rast plata, koje je prema njima, najviše uslovio sve većih nedostatak radne snage.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.