Izvor: Novosti | Ponedjeljak, 26.08.2019.| 10:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Poljoprivreda bez pesticida inspiracija za knjigu mladog inženjera iz Gradiške - Osnovao i udruženje Organska republika

Ilustracija (Foto: pilipphoto/shutterstock.com)
U proizvodnju bez pesticida najpre nije vjerovao, a sada je Aleksandar Bulović, diplomirani inženjer poljoprivrede iz Gradiške, postao jedan od najvećih pobornika uzgajanja zdrave hrane zasnovane na stručnim i naučnim osnovama i staroj, viševekovnoj tradiciji.

Na pet hektara uzgaja voće na principima integralne zaštite. Ima i baštu u kojoj na organski način sadi i ubire povrće, a osim toga piše stručne knjige upravo iz ove oblasti. Prva Bulovićeva knjiga "Poljoprivreda bez pesticida - da, moguće je" razgrabljena je, pa se okrenuo novom izdanju i pisanju još jednog naučnog rada.

- Mnogi vikendaši i oni koji imaju bašte i voćnjake oko svojih kuća pitali su me kako da zaštite biljke, ali da ih ne tretiraju pesticidima. U početku sam govorio da to nije moguće i preporučivao sam konvencionalnu zaštitu - priča nam Bulović.

- Onda sam se, ipak, kao agronom, zainteresovao da utvrdim postoji li način da se biljke uzgajaju kako su to radili naši preci. I, shvatio sam da može.

Bulović dodaje da je za njegovo opredjeljenje bio najvažniji momenat kada je 2012. godine dobio prvo dijete i kada je trebalo da mu kupi voće i povrće za spravljanje kašica.

- Tada sam shvatio da većina proizvođača koristi prekomjerne doze pesticida i da ne poštuju karencu - kaže Bulović.

- Okupljam istomišljenike, pomažem ljudima kojima treba dobar stručni savjet, ali i učim od drugih. Treba mnogo truda da se u svijest i naše navike vrati organski način razmišljanja, proizvodnje i samog života - kaže Bulović.

Sve što je napisao, odnosno tvrdio u knjizi, naš sagovornik je dokazao u oglednoj proizvodnji, na radnom mjestu u Banjaluci i u bašti u Gradišci. Knjiga je plod dužeg istraživanja i čitaocima, poljoprivrednicima, pa i učenicima i studentima, pruža izobilje konkretnih informacija.

Bulović je već napisao novu knjigu o organskoj poljoprivredi, u kojoj predstavlja mehanizaciju odnosno multifunkcionalnu mašinu za ovaj način obrade zemlje. Knjigu je radio zajedno sa stručnjacima mašinske struke iz Osijeka. Zanimljivo je da će njegove knjige biti štampane i u izdanju za hrvatsko tržište i prevedene na engleski jezik.

Ovaj mladi agronom krenuo je korak dalje i osnovao je Udruženje Organska republika, koja podržava upravo prirodan, starinski način proizvodnje u poljoprivredi. Osim toga radi i savjetodavno, a u slobodno vrijeme istražuje kako su naši preci i drevni narodi uzgajali voće i povrće.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.