NavMenu

Integral inženjering odustao od gradnje poddionice Koridora 5C u Hrvatskoj

Izvor: Indikator Nedjelja, 25.08.2019. 10:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jocic/shutterstock.com)Ilustracija
Hrvatske autoceste vjerovatno će poništiti 380 miliona kuna (oko 100 mil KM) vrijedan natječaj za gradnju poddionice Beli Manastir-most Drava na autocesti A5 Beli Manastir-Osijek-Svilaj.

Razlog za takvu odluku je odustajanje tvrtke Integral inženjering iz Laktaša od toga posla. Na nadmetanje za gradnju te poddionice na hrvatskom dijelu Koridora 5C stigle su tri ponude. Od toga je samo Integralova bila u okviru procijenjene vrijednosti radova, piše Večernji list .

Tvrtka iz Bosne i Hercegovine ponudila je da će tih 17,5 kilometara autoceste sagraditi za 359,1 milion kuna (oko 95 mil KM). Vrijednost ponude kineske kompanije Sinohydro Corporation iznosi 416,1 milion kuna (oko 110 mil KM) dok je zajednica ponuditelja Osijek-Koteksa, Gravije, Cestorada i PZC-a Brod ponudila 446,1 milion kuna (oko 118 mil KM).

Ponude su otvorene 19. mrta, a uprava HAC-a je 2. avgusta donijela odluku o odabiru Integralove ponude, za što je još bila potrebna saglasnost Nadzornog odbora. No potom se dogodio veliki preokret.

Kako se doznaje, HAC je svim ponuditeljima na tom natječaju poslao dopis u kojem ih poziva da produže rok valjanosti svojih ponuda koji je isticao 17. avgusta. U istom dopisu ponuditelji su pozvani i da produže jamstvo za ozbiljnost ponude ili da dostave novo jamstvo. Rok za dostavu izjave o produženju roka valjanosti ponude bio je do 20. avgusta, a za dostavu jamstva 22. avgust. Kineska tvrtka i konzorcij koji predvodi Osijek-Koteks su na vrijeme poslali tražene dokumente, ali iz Integrala nije stigla ni produžena valjanost ponude ni jamstvo.

A to je HAC-u stvorilo velike probleme jer su ostale dvije ponude iznad procijenjene vrijednosti radova. Stoga su u toj tvrtki skloni poništenju natječaja i raspisivanju novog s istom procijenjenom vrijednosti. Pri tome u HAC-u provjeravaju koje pravne korake mogu poduzeti i mogu li tužiti Integral kako bi zaštitili svoje interese s obzirom na to da je tvrtka iz Laktaša odustala od ponude i tako ih dovela u nezavidnu situaciju.

Hrvatska na svom dijelu Koridora 5C, od ukupno 90 kilometara, mora još sagraditi tih 17,5 kilometara od mosta Drava do Belog Manastira te još pet kilometara od Belog Manastira do mađarske granice, koji su u projektiranju. Što se tiče mađarskog dijela Koridora 5C, ondje je sagrađena autocesta od Budimpešte do Bolya te je potrebno još sagraditi 20 kilometara od Bolya do hrvatske granice.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.