NavMenu

Za modernu opremu u pet sarajevskih škola 400.000 KM - STEM učionice dobijaju robote, 3D printere, pametne table, mikrobit pločice

Izvor: eKapija Petak, 23.08.2019. 14:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tyler Olson/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada KS je na sjednici održanoj u četvrtak, 22. avgusta, dala saglasnost na Sporazum o sufinansiranju između Razvojnog programa Ujednjenih nacija (UNDP) i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, čijom implementacijom će biti omogućena nabavka opreme za pet partnerskih škola, i to tri osnovne i dvije srednje, radi opremanja i uspostavljanja STEM učionica.

Nabavka opreme i opremanje pomenutih učionica finansirat će se sredstvima u iznosu od 400.000 KM, od čega će 280.000 KM osigurati UNDP, a 120.000 KM Kanton Sarajevo, saopšteno je iz Vlade KS.

Ova aktivnost realizirat će se kroz implementaciju projekta "Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta".

Pomenutih pet škola bit će opremljene modernom opremom iz oblasti informatike i robotike, a u pitanju je nabavka 50 robota heksapoda, 15 3D printera, 50 Bosons naučnih kompleta, pet Arduino setova od 700 komada, 150 mikrobit pločica, 70 računara i pet pametnih tabli.

Osim opremanja, UNDP će za nastavni kadar iz navedenih škola organizirati i izvesti obuku za korištenje pomenute tehnologije u nastavnom procesu.

Kanton Sarajevo se odlučio realizirati ovaj projekt zbog potrebe uvođenja kvalitetnije i modernije nastave iz informatike i robotike u osnovnim i srednjim školama, jer je cilj približiti se globalnim trendovima kada je u pitanje obrazovanje u 21. vijeku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.