Izvor: eKapija | Nedjelja, 25.08.2019.| 18:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Brčko gas dobio koncesiju za odmorište i benzinske pumpe na autoputu Banjaluka-Doboj

Neđo Trninić i Dušan Bajić
Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić i direktor preduzeća Brčko Gas Dušan Bajić potpisali su u petak, 23. avgusta, Ugovor o koncesiji za izgradnju, korišćenje i održavanje odmorišta Brkića voda sa pratećim sadržajem i benzinskim stanicama na autoputu Banjaluka–Doboj.

Obostrano odmorište Brkića voda nalazi se na dionici autoputa Prnjavor-Doboj i smješteno je između nadvožnjaka Brezičani i nadvožnjaka Doljani.

- Cilj projekta je da se obezbijede prateći uslužni objekti u kojima će se pružati usluge vozačima i putnicim, odnosno benzinske stanice, trgovine, restorani, sanitarne prostorije, parking i sl. Na taj način putnicima i vozačima se omogućuje bezbjedna i udobna vožnja, zadovoljavanje potreba za gorivom, odmorom, jelom, pićem, te pruža mogućnost korišćenja dostupnih informacija, zadovoljavanja specifičnih potreba lica sa invaliditetom i djece itd. Prateći uslužni objekti na predmetnoj lokaciji gradiće se sa obje strane autoputa. Koncesija se dodjeljuje na period od 30 godina od dana zaključenja Ugovora o koncesiji - saopšteno je iz ovog ministarstva.

Minimalna koncesiona naknada utvrđena je na osnovu Zakona o koncesijama i Pravilnika o kriterijumima za određivanje visine koncesione naknade u oblasti trgovine, turizma i ugostiteljstva i o vrsti, visini i načinu obezbjeđenja garancija i sastoji se od jednokratne koncesione naknade za ustupljeno pravo u iznosu od 92.700 KM, te koncesione naknade za korišćenje koncesije koja iznosi 2% od godišnjeg prihoda ostvarenog obavljanjem koncesione djelatnosti. Koncesionar je uplatio jednokratnu naknadu u skladu sa zakonom.

Imovinsko-pravni odnosi na zemljištu predviđenom za izgradnju, korišćenje i održavanje obostranog odmorišta Brkića voda su rješeni u okviru izgradnje autoputa Banjaluka–Doboj.

Podsjećamo, Brčko gas u ranijem periodu je dostavilo samoinicijativnu ponudu za dodjelu koncesije za izgradnju odmorišta na autoputu Banjaluka–Doboj, na lokaciji Brkića voda.

Ministarstvo saobraćaja i veza objavilo je javni poziv za dodjelu koncesije. Po osnovu javnog poziva ponudu je dostavio jedan ponuđač i to Brčko gas. Nakon razmatranja dostavljene ponude o ispunjenosti uslova iz tenderske dokumentacije, ista je upućena u proceduru dodjele koncesije u skladu sa Zakonom o koncesijama.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.