Izvor: seebiz.eu | Petak, 23.08.2019.| 11:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tehnološke kompanije i dalje najvrijednije - Dominiraju američke firme, Evropa i Kina bilježe pad

Ilustracija (Foto: Ti_ser/shutterstock.com)
Tržišna kapitalizacija 100 najvećih svetskih javnih kompanija porasla je za 1.040 mlrd USD (5%) u 12 mjeseci, prema PwC ljestvici Global Top 100.

Rast je slabiji u odnosu na povećanje od 15% zabilježeno 2018. godine, što odražava teže tržišne uslove - kažu iz te kuće, i napominju da se podaci odnose na period od godine dana zaključno s martom 2019. godine.

Rastu tržišne kapitalizacije prošle godine prvenstveno su doprinosile američke firme, zahvaljujući snažnom ekonomskom okruženju. Šire područje Kine i Evropa zabilježili su smanjenje tržišne kapitalizacije.

Tehnološki sektor i dalje dominira, iako su sektori zdravstva, potrošačkih usluga i telekomunikacija ostvarili najsnažniji rezultat u protekloj godini.

Već petu godinu zaredom, kompanije iz SAD čine više od polovine (54) kompanija na popisu Global Top 100 po broju firmi s rastom od 9%. Američke kompanije pritom predstavljaju 63% ukupne tržišne kapitalizacije.

Geopolitički izazovi, uključujući nesigurnost u vezi s Bregzitom, vjerovatno su prošle godine uticali na kompanije sa sjedištem u Evropi.

Tri evropske kompanije napustile su Global Top 100, a sveukupno gledajući evropske firme na ljestvici izgubile su pet odsto tržišne kapitalizacije.

U prvih deset kompanija na ljestvici i dalje dominiraju tehnološke kompanije, kao i one za e-trgovinu: Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet, a slijede ih Facebook na šestoj poziciji, te Alibaba i Tencent kao sedmi i osmi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.