Izvor: eKapija | Petak, 23.08.2019.| 09:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U RS uskoro naplata plastičnih kesa u trgovinama

Ilustracija (Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u RS pripremilo je radnu verziju izmjena i dopuna Zakona o upravljanju otpadom, kojim se uvode naknade za upravljanje posebnim kategorijama otpada.

Radi se uglavnom o proizvodima koji se uvoze, a koji poslije upotrebe postaju otpad i za čije zbrinjavanje je potrebno obezbijediti značajna finansijska sredstva.

- U svrhu finansiranja sistema upravljanja posebnim kategorijama otpada, plastične kese, baterije, akumulatori, gume, električni i elektronski proizvodi i oprema, ulja i motorna vozila, razrađen je sistem obračuna i plaćanja naknade za opterećivanje životne sredine ovim vrstama otpada - navode iz resornog ministarstva.

Primjera radi, svaki proizvođač plastičnih kesa biće dužan da plati naknadu u iznosu od 0,30 KM po kilogramu, za opterećivanje životne sredine tom vrstom otpada, a predviđena je i obaveza trgovca da na prodajnom mjestu robe ili proizvoda naplaćuje plastične kese.

- I ova mjera predstavlja usklađivanje s EU zakonodavstvom u pogledu smanjenja potrošnje laganih plastičnih kesa za nošenje - preciziraju iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Izmjene zakona koji reguliše ovu oblast bi se u formi nacrta trebalo da se nađu na dnevnom redu prve naredne redovne sjednice Narodne skupštine RS, prenosi portal Kupujemodomaće.ba.

Također, dodatno se definišu dužnosti jedinica lokalne samouprave o upravljanju otpadom, naročito po pitanju razvoja sistema odvojenog sakupljanja otpada, načina sakupljanja svih vrsta otpada, utvrđivanja lokacija za reciklažna dvorišta, zelena ostrva i deponije, uključujući i lokacije za sakupljanje kabastog otpada, pokrivanja troškova čišćenja i sanacije divljih deponija, organizovanja edukativnih kampanja za podizanje svijesti javnosti o ekološki prihvatljivom načinu upravljanja otpadom, kao i organizovanja akcija čišćenja javnih površina.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.