Izvor: Startit | Petak, 23.08.2019.| 08:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Startap za analizu usjeva Agremo iz Srbije ima više od 1.700 korisnika iz više od 100 zemalja svijeta (VIDEO)

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Beros919/shutterstock.com )
Agremo je srpski startap koji od 2015. godine razvija softversku platformu za poljoprivredne proizvođače, uzgajivače i svakoga ko se bavi zdravljem zemlje i usjeva. Koristi dronove kako bi generisao slike iz vazduha koje se analiziraju, a korišćenjem vještačke inteligencije, mašinskog učenja i kompjuterske vizije stvara se "mozak" koji pomaže u boljem rukovođenju usjevima.

Izvršni direktor projekta Milan Dobrota smatra da je poljoprivreda najmanje digitalizovana industrija, a da je jedan od razloga to što se teško dolazi do preciznih i detaljnih podataka o stanju usjeva, što je važno za efikasno upravljanje tekućom sezonom, kao i za planiranje narednih.

Razvoj platforme započeli su pomoću Fractals granta, iz okvira finansiranja Evropske komisije.

- Osim mene, tu su od početka i Nebojša Pavičić i Rastko Čarapić, kao i veći broj izuzetno talentovanih mladih inženjera i stručnjaka, s obzirom na to da je čitav poduhvat započet kao projekat u okviru kompanije Logit. Sada je Agremo potpuno nezavisna kompanija i broji 25 veoma talentovanih i posvećenih stručnjaka iz oblasti softverskog inženjerstva, vjestačke inteligencije, mašinskog učenja, agronomije, marketinga i prodaje, integracije rješenja, i tako dalje - kaže Dobrota.

Povezali su se 2016. godine sa kompanijom DroneDeploy, kao pioniri njihovog App Marketa, čime su otvorili i prvi kanal prodaje i to u SAD. Samostalnu platformu lansirali su 2017. i od tada broj korisnika konstantno raste.

- Imamo više od 1.700 korisnika iz više od 100 zemalja svijeta. Do sada smo analizirali više od 100 vrsta usjeva u 10.000 analiza. Najveći broj korisnika je iz SAD, potom iz Latinske Amerike, zatim Evrope i u manjoj mjeri ostatka svijeta - navodi Dobrota.

Platforma je zasnovana na cloud servisu. Analizira podatke izvučene iz slika prikupljenih dronovima kako bi poboljšala poljoprivredne procese. Uz pomoć analiza koje uključuju brojanje biljaka i zdravstvene zaštite biljaka, uzgajivači, poljoprivredni konsultanti, operateri dronova i osiguravajuće kompanije su u mogućnosti da planiraju, prate i analiziraju poljoprivredne aktivnosti i otkriju šta se dešava na njihovoj njivi tokom vegetacione sezone.

Agremo analize se aktiviraju dodavanjem mape sakupljene od bespilotnih letjelica u veb aplikaciju Agremo ili aplikaciju Agremo na DroneDeploy-u, a ono što korisnik dobije su lako razumljivi podaci.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.