Izvor: eKapija | Četvrtak, 22.08.2019.| 15:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada FBiH dala saglasnost za pokretanje stečaja u preuzeću Vitezit - Propali svi prethodni pokušaji oživljavanja

Ilustracija (Foto: konecny/shutterstock.com)
Vlada FBiH je na današnjoj sjednici prihvatila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije povodom zahtjeva Općinskog suda u Travniku za davanje prethodne saglasnosti za otvaranje stečajnog postupka nad PS Vitezit Vitez.

Tim povodom je konstatovala da je, do sada, iz budžeta Federacije BiH isplaćeno 2.996.188 KM po osnovu solidarne odgovornosti za obaveze ovog privrednog društva, a da je kod Federalnog ministarstva finasija zavedeno u redoslijedu namirenja po istom osnovu još 30.005 KM.

Također, u posljednjih deset godina po raznim osnovama izdvojeno je više od 15 mil KM budžetskih sredstava za oživljavanje proizvodnje i sprečavanja stečaja PS Vitezit, što nije dalo očekivane rezultate, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Vlada je danas zadužila federalnog ministra energije, rudarstva i industrije zadužila da, u skladu sa ovlaštenjima iz Zakona o stečajnom postupku, Općinskom sudu u Travniku dostavi saglasnost za otvaranje stečajnog postupka nad PS Vitezit, s ciljem reorganizacije stečajnog dužnika i uređivanja njegovog pravnog položaja i odnosa prema povjeriocima, a naročito radi održavanja poslovanja.

Ministar će u toku stečajnog postupka ostvarivati saradnju i koordinaciju sa stečajnim sudijom i stečajnim upraviteljem kad je riječ o ograničenju u raspolaganju imovinom stečajnog dužnika, koja služi za proizvodnju naoružanja i vojne opreme.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.