NavMenu

Od septembra počinje rekonstrukcija niskonaponske i srednjenaponske mreže u Semberiji - Vrijednost investicije 22,5 mil KM

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.08.2019. 12:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić prisustvovao je u srijedu, 21. avgusta, u prostorijama preduzeća Elektro-Bijeljina potpisivanju ugovora za nabavku materijala za rekonstrukciju srednjenaponske i niskonaponske mreže na području koje pokriva ovo preduzeće.

Ukupna procijenjena vrijednost investicije od 22,5 mil KM će se finansirati na sljedeći način: 15 mil KM kreditna sredstva EBRD-a i 7,5 mil KM vlastita sredstva privrednog društva. Potpisan je ugovor vrijedan 15 mil KM za dio koji finansira EBRD.

U okviru projekta biće rekonstruisana kompletna niskonaponska i srednjenaponska mreža, zamijenjeno oko 30.000 brojila, a biće postavljena i tzv. pametna brojila, te će očitavanje potrošnje biti omogućeno iz centrale preduzeća.

Ugovor su potpisali predstavnici preduzeća Elektro-Bijeljina i predstavnici konzorcijuma Telegrup i partneri, koji se finansira od strane EBRD-a.

Ministar Đokić je tom prilikom istakao da Republika Srpska nastavlja da ulaže u sektor energetike kao njenu najvažniju razvojnu smjernicu.

On je naveo da investicija u Semberiju od 22,5 mil KM predstavlja nastavak ulaganja Vlade u ovu veliku regiju u koju je, u posljednje četiri godine, u energetski sektor investirano više nego u prethodnih četvrdeset godina, u okviru projekata ugradnje elektrofiltera u Termoelektrani Ugljevik, čija je vrijednost 20 mil KM i projekat odsumporavanja dimnih gasova vrijednosti 80 mil EUR, navodi se na sajtu Vlade RS.

Ministar je pohvalio rukovodstvo preduzeća Elektro-Bijeljina i njihovo nastojanje da poboljšaju poslovanje i kvalitet usluga, a kao posebno važno ukazao je na partnerstvo sa lokalnom kompanijom u ovom velikom investicionom projektu, što doprinosi privrednom razvoju Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj je planirana i izgradnja vjetroelektrana velike snage, nastavak izgradnje solarnih elektrana velike snage i nastavak gradnje malih hidroelektrana, kojih je u posljednje četiri godine izgrađeno 30, a u toku je izgradnja 10 takvih elektrana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.