NavMenu

Dinje iz plastenika postale novi trend u Bačkoj - Značajna ulaganja za veći prinos i kvalitet

Izvor: RTV Četvrtak, 22.08.2019. 07:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Christian Jung/shutterstock.com)Ilustracija
Sezona dinja je na kraju, proizvođači kažu da su zadovoljni prihodom s obzirom na to da je prinos bio manji nego lani. Ipak, plastenička proizvodnja dinja postaje novi trend koji su počeli da primjenjuju i proizvođači u Zapadnobačkom okrugu u Srbiji. Proizvođači iz Deronja, mjesta sa najvećim brojem proizvođača dinja i bostana, ističu da je ove godine kvalitet odličan, ali da je manji prinos, jer su novi u plasteničkoj proizvodnji.

Četiri generacije Marića iz Deronja bave se proizvodnjom domaćih dinja i lubenica, a od ove godine prvi put su, među rijetkima u selu, počeli sa plasteničkom proizvodnjom dinja ističe Božica Marić i dodaje da računa na mnogo veći prinos, ali tek dogodine.

- Ove godine nije bio duplo veći prinos zato što nismo znali da radimo. Ovo nam je prva godina, a iduće godine sigurno će prinos biti mnogo bolji, jer sada znamo šta sve treba. Treba plastenici da se otvore zbog oprašivača, ali mi to nismo znali - kaže ona.

Dinju kao povrće su decenijama uzgajali na otvorenom, a prednosti plasteničke proizvodnje su manja prihrana i bolji kvalitet, međutim ulaganja za start su znatna.

- Malo nas se bavi ovdje s plasteničkom proizvodnjom, možda dvije ili tri porodice samo. Velika su ulaganja u plastenik, a sjeme je najskuplje, pa smo morali da kupimo motore i crijeva za navodnjavanje - objašnjava ona.

U Poljoprivrednoj stručnoj službi kažu da je plastenička proizvodnja u Zapadnobačkom okrugu sve zastupljenija, te da je njome pokriveno oko 30 hektara.


- Naročito postoje plastenici na teritoriji opštine Apatin, a isto tako kod poljoprivrednih proizvođača na teritoriji opštine Odžaci, posebno u nekim naseljenim mjestima kao što su Deronje, gdje se razvija ovakva proizvodnja. Međutim, i u Somboru plastenička proizvodnja ima zamaha, zbog proizvođača koji bi na malom prostoru da ostvare dohodovniju proizvodnju - kaže Jelena Ivan, iz Poljoprivredne stručne službe Sombor.

Zbog vremenskih uslova, kvalitetnijeg roda i dobiti, sve više proizvođača se opredjeljuje za ekonomičan pristup pri uzgajanju povrća i prinose veće za preko 50%. Iako ima 67 godina, Božica ističe da prati trendove u savremenoj agrarnoj proizvodnji i očekuje da će se ulaganja, bar što se tiče dinja, iduće godine vratiti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.