NavMenu

Huawei strateški partner za razvoj pametnih gradova u Srbiji - U planu i otvaranje centra za inovacije za digitalnu transformaciju

Izvor: Tanjug Četvrtak, 22.08.2019. 08:13
Komentari
Podeli
(Foto: Vasin Lee/shutterstock.com)
Ministar finansija Srbije Siniša Mali razgovarao je u Beogradu s predstavnicima kineske kompanije Huawei o dugoročnoj saradnji na realizaciji zajedničkih projekata u okviru inicijative "Pojas i put", kao i dogovora o privredno-tehničkoj saradnji vlada dvije zemlje.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, u razgovoru je bilo riječi i o zajedničkom radu na razvoju sistema "Bezbjedni i pametni grad" (Safe and Smart City), u kojem je Huawei strateški partner za gradove i lokalne samouprave u Srbiji.

Uz razmjenu informacija, obezbijediće se platforma za razvoj lokalnih ekosistema u oblasti digitalne transformacije u javnom, finansijskom, obrazovnom, energetskom sektoru, kao i u oblasti saobraćaja, što sve treba da dovede do značajnih ušteda, što je i jedna od prednosti koncepta Pametnih gradova, zaključeno je na sastaku.

Huawei je ministru Malom predstavio i mogućnost saradnje na uspostavljanju 5G mreže u Srbiji i sistema Goverment Cloud, koji bi objedinio infrastrukturu podataka i komunikacije za sve državne organe i ponudio sve aplikacije koje su potrebne državnim organima za njihovo poslovanje.

U saopštenju se podsjeća da je kao jedan od osnovnih ciljeva saradnje u budućem periodu planirano otvaranje Huawei centra za inovacije za digitalnu transformaciju (Huawei Innovation Digital Transformation) kao regionalnog centra za Zapadni Balkan sa sjedištem u Beogradu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.