Izvor: Tanjug | Srijeda, 21.08.2019.| 12:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Fortenova pokrenula postupak za preuzimanje Mercatora

Fortenova grupa, koja je preuzela zdravi dio posrnulog Agrokora, obavjestila je Evropsku komisiju o namjeri da preuzme slovenački trgovinski lanac Mercator, piše Novilist.hr.

Kako prenosi taj list, u Fortenovoj grupi su za slovenačku agenciju STA potvrdili da su o tome obavjestili Evropsku komisiju kao regulatora zaštite tržišne utakmice u EU, a prethodni postupak za odobrenje preuzimanja slovenačkog trgovinskog lanca pokrenuli su u Briselu 13. avgusta ove godine.

U Fortenovoj grupi ne žele da nagađaju kada bi moglo da dođe do planiranih vlasničkih promjena, odnosno preuzimanja Mercatora.

Svi dalji koraci zavisiće od toga kada će Brisel odgovoriti na obavještenje o namjeravanoj vlasničkoj koncentraciji na nivou EU, uključujući i Hrvatsku i Sloveniju, prenosi STA.

Prema pisanju ljubljanskog Dnevnika postoji mogućnost da Evropska komisija odlučivanje o tome da li je dozvoljena koncentracija Fortenove i Mercatora prepusti slovenačkoj agenciji za zaštitu konkurencije.

STA dodaje da im je u Fortenovoj grupi u utorak, 20. avgusta, potvrđeno da su, osim u Briselu, postupak za odobrenje koncentracije s Mercatorom pokrenuli i kod lokalnih regulatora za zaštitu konkurencije u BiH, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, tržištima na kojima Merkator posluje.

Slovenački mediji podsjećaju da je predsjednik Upravnog odbora Fortenove grupe Maksim Poletaev krajem jula za zagrebački Večernji list najavio da će Mercator biti prenesen na grupu Fortenova do kraja novembra ove godine, nakon što se završe svi predviđeni pravni postupci, te da je sa slovenačkom vladom dogovoren plan prenosa Mercatorovih dionica u Fortanova grupu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.