Izvor: eKapija | Srijeda, 21.08.2019.| 09:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Poslije pet godina vraća se festival studentskog filma Duka fest - Od 14. do 17. novembra u Banjaluci

(Foto: dukafest.com)
Poslije pet godina pauze Duka fest se vraća. Uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture RS i Grada Banjaluka, te uz glavnog sponzora m:tel, festival će, najavljuju organizatori, ove godine biti veći i jači. Ove godine po prvi put Duka fest se održava u Banskom dvoru gdje će u sklopu festivala biti otvoreno prvo art kino u Banjaluci. Festival će biti održan od 14. do 17. novembra ove godine. Rok za prijavu traje do 15. oktobra.

Dukafest je nastao u pomen Dušku Dukiću "Duki", tragično nastradalom studentu filmske i televizijske režije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Festival je pokrenut na inicijativu njegovih prijatelja, takođe studenata na Akademiji umjetnosti. Festival je nazvan u Dukino ime.

Prvo izdanje Duka fest 2008 je bio jednodnevna revija studentskih filmova sa fakulteta iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Od 2009. godine studenti dramskog odsjeka Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci su osnovali udruženje građana КROV (Organizacija za podsticaj i razvoj kulture i umjetnosti) i organizovali međunarodni festival studentskog filma Duka fest 2009 koji je od te godine takmičarskog karaktera. Festival dodjeljuje nagrade za najbolji igrani film, najbolji dokumentarni film, najbolju režiju, najbolju montažu i najbolju kameru.

Osim projekcija, svake godine dio programa su filmske radionice za sve studente i posjetioce festivala, a predavači su profesionalci i etablirani regionalni filmski stvaraoci. Takođe, važan dio festivala je i muzički program koji se odvija poslije cjelodnevnih projekcija i na kojima posetioci mogu upoznati mlade ali već afirmisane bendove našeg regiona. Ideja festivala je promocija studentskih filmova i autora kojima su ovakvi festivali početni korak u karijeri i mogućnost da upoznaju kolege i profesionalce iz filmskog svijeta. Sve projekcije i filmske radionice na Duka festu su besplatne. Festival je imao posljednje izdanje 2013. godine.

Više o prijavi filmova na festival OVDJE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.