Izvor: eKapija | Srijeda, 21.08.2019.| 08:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH uvezla više od 3 miliona kilograma sladoleda - Rezultat monopola i odsustva domaće proizvodnje

(Foto: CoolR/shutterstock.com )
Od početka godine do danas građani u BiH potrošili su više od 3 miliona kilograma sladoleda, što je više nego u istom periodu prošle godine, kada smo uvezli oko 2,7 miliona kilograma ove zamrznute poslastice prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Oni kažu da smo od početka godine do danas uvezli 3.034.949 kilograma sladoleda vrijednosti 14.290.759 KM.

- U istom periodu prošle godine uvezeno je 2.759.539 kilograma sladoleda u vrijednosti 13.080.723 KM - rekli su u UIO BiH.

Najviše sladoleda u BiH pristiže iz susjedne Hrvatske, iz koje je uvezeno skoro dva miliona kilograma, preciznije 1.944.535 kilograma u vrijednosti od 8.276.915 KM.

- Nakon Hrvatske, najviše sladoleda pristiže iz Srbije, ali skoro četiri puta manje - 636.598 kilograma vrijednosti 3.243.022 KM - pokazuju podaci UIO BiH.

Po uvozu sladoleda u BiH slijede Poljska i Mađarska, gdje je iz Poljske uvezeno 186.609 kilogram u vrijednosti 835.098 KM, a iz Mađarske 169.607 kilograma vrijednosti 1.464.306 KM.

Saša Trivić, predsjednik Udruženja poslodavaca poljoprivrede i prehrambene industrije RS, kaže da je veliki uvoz najvjerovatnije posljedica nepostojanja domaće kompanije za proizvodnju sladoleda, te da postoji firma u Čitluku koja se bavi proizvodnjom, ali da ona u suštini nije domaća.

- To je ozbiljan biznis, zahtijeva ogromna finansijska sredstva i investicije da bi neko s livade krenuo da se bavi tim poslom. Jedna firma drži monopol u BiH, te se teško izboriti na tržištu, treba uložiti mnogo novca, a nije se lako probiti - kaže Trivić.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT, kaže da naše tržište sladoleda drži isključivo jedan proizvođač, koji istovremeno ima i maloprodajne lance, te da je normalno da se u tim maloprodajnim objektima ti proizvodi nalaze u povlaštenom položaju.

- Na tržištu se jako teško izboriti sa drugim proizvođačima, jer se radi o brendovima koji su svoj imidž gradili više decenija, te su vremenom učvršćivali i imali favorizovane pozicije na policama velikih maloprodajnih lanaca - pojasnio je Grabovac.

On kaže da bi potencijalnom domaćem proizvođaču bili potrebni ogroman novac i vrijeme kako bi se mogao pozicionirati na policama velikih marketa i kako bi mogao parirati na tržištu, jer se na tržištu nalazi već kompanija koja je formirana i koja je uložila veliki novac u promociju, oglašavanje, nagradne igre i slično.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.