NavMenu

Građanima RS-a omogućeno zamrzavanje otplate kredita - Rok otplate produžen do 12 mjeseci

Izvor: Nezavisne novine Subota, 26.09.2009. 13:18
Komentari
Podeli

Građani RS koji vraćaju kredite, ali su usljed svjetske ekonomske krize ostali bez posla ili im je iz istog razloga smanjena plata od 25. septembra 2009. godine mogu u banci u kojoj su se zadužili obaviti reprogram kredita kako bi produžili rok otplate ili na godinu dana zaledili vraćanje glavnice, potvrđeno je u Agenciji za bankarstvo RS.

Stupanjem na snagu odluke o privremenom reprogramu kredita građanima, čija su primanja značajno smanjena, omogućeno je da produže rok otplate do 12 mjeseci čime smanjuju ratu kredita. Osim toga, kažu u Agenciji za bankarstvo, građanima je na raspolaganju grejs period do godinu. Za isti period produžava se otplata kredita, a za to vrijeme dužnici banci plaćaju samo obračunatu kamatu, dok glavnica duga miruje.

"Građani banci u kojoj su podigli kredit podnose zahtjev u pisanoj formi uz prilaganje odgovarajuće dokumentacije kojom se dokazuje gubitak posla bez lične krivice, značajno smanjenje plate, neuredno primanje plate najmanje tri mjeseca ili neuredno servisiranje duga od strane dužnika zbog uticaja nekog drugog faktora izazvanog ekonomskom krizom", rekla je Željka Rakocija, zamjenik direktora Agencije za bankarstvo RS.

U Agenciji za bankarstvo RS kažu da je krajni rok za podnošenje zahtjeva za repogram kredita kraj ove godine.

Srđan Šuput, direktor banjalučke Komercijalne banke, pozdravio je donošenje odluke o reprogramu kredita navodeći da je taj potez mogao biti povučen i ranije kako bi građanima bilo olakšano vraćanje duga, a banke bi se u manjoj mjeri suočavale s problemima u naplati.

"Do sada se mali broj građana raspitivao za reprogram kredita", rekao je Šuput.

On je dodao da je sada potrebno da se Agencija za bankarstvo i banke uključe o informisanje građana o korištenju repograma.

Donesenu mjeru pozdravili su i analitičari navodeći da će ona građanima biti veoma korisna u vrijeme aktuelne krize. Aleksandar Ljuboja, predsjednik Sekcije za bankarski sektor u Udruženju ekonomista RS - SWOT kaže, međutim, da ovo ne smije postati pravilo, već da odluka o reprogramu treba da bude na snazi do izlaska iz kriznog perioda.

"Bilo je neophodno obezbijediti način da se dijelu stanovništva koje je najsnažnije pogođeno krizom, pri čemu mislim na radnike koji su ostali bez posla i one kojima su smanjene plate, obezbijedi određen period kako bi prebrodili probleme", rekao je Ljuboja.

On kaže da bi slična mjera vrlo dobro došla i privredi, a posebno izvozno orijentisanim preduzećima, koja su zbog smanjene potražnje zapala u neprilike.

"Smanjenje potražnje dovodi preduzeća u situaciju da ne mogu da izmiruju svoje kredite čime dolaze u poziciju da banke blokiraju njihov rad. Prestanak rada preduzeća povećava broj nezaposlenih radnika, koji postaju ljudi koji ne mogu da vrate svoje kredite", kaže Ljuboja.

U Agenciji za bankarstvo ističu da je na dosadašnjim sastancima bilo riječi o potrebi da se i privredi omogući reprogram kredita, ali nisu najavili skoru mogućnost realizacije mjere.

Građanima Federacije BiH odranije je omogućen reprogram kredita pod sličnim uslovima kao i u RS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.