NavMenu

Plate u Srpskoj stigle FBiH - Smanjuje se ilegalno isplaćivanje zarada

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 20.08.2019. 11:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: vallter/shutterstock.com)Ilustracija
Prosječne plate u Srpskoj dostigle su primanja u FBiH, kao i prosjek na nivou BiH, pokazuje zvanična statistika.

U junu, posljednjem mjesecu za koji postoje podaci, radnici u Srpskoj su, u prosjeku, na tekuće račune dobili 910 KM, koliki je bio i prosjek u BiH, dok je u FBiH plata bila veća za 1 KM.

Analiza Nezavisnih pokazuje da je jaz između plata u RS i FBiH prošle i pretprošle godine bio neuporedivo veći. Naime, u junu 2018. radnici u Srpskoj dobijali su 849, a u FBiH 881 KM. Značajna razlika bilježena je i u junu 2017 - u RS je plata bila 828, a u FBiH 861 KM.

Komentarišući ove podatke, Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, rekao je da su plate u proteklim mjesecima lagano i postepeno rasle.

- Lično mislim da je prosjek i veći, ali je potrebno da svi isplaćuju platu kroz legalni tok. Dobar dio ih plate isplaćuje u koverti. Treba ići na smanjenje poreza i doprinosa, što bi se pretvorilo u povećanje plata, pa bi prosjek bio 1.000 KM. Teško je da će plate dodatno ići ka gore bez smanjenja poreza i doprinosa. Osim toga, potrebna je i politička stabilnost. Ako se ne formira Savjet ministara, teško da se ovdje može stvarno napraviti neka ekonomska reforma - rekao je Škrebić za Nezavisne.

Prema njegovim riječima, u proteklim mjesecima rast plata zabilježen je u skoro svim djelatnostima.

- Rast je, recimo, zabilježen u metalskoj industriji, zatim prerađivačkoj za nekih desetak procenata. Plate su rasle i vozačima - naveo je Škrebić.

Sa druge strane, Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske, ističe da se povećanje plata ne osjeti mnogo.

- Uglavnom je to evidentno kod onih poslodavaca koji su više novca davali u kovertama. Sada se ta pojava smanjuje. To znači da je sada sve više poslodavaca koji ulaze u legalne tokove kada je riječ o isplatama plata - ocijenio je Tepavčević za Nezavisne, te dodao da su poslodavci shvatili da više ne mogu da nađu radnu snagu koja će da radi za male pare.


Istakao je da je bolji rad inspekcije rada doprinio pozitivnim trendovima.

- Međutim, činjenica je da plata i dalje raste veoma malo u odnosu na porast cijena i troškova života - ocijenio je Tepavčević.

Podsjetimo, Vlada Srpske je krajem 2018. donijela odluku da minimalna plata u Srpskoj u ovoj godini bude 450 KM.

Obrad Belenzada, predsjednik Sindikata metalaca i rudara Srpske, smatra da se minimalna plata u Srpskoj mora definisati kao ekonomska ili kao socijalna kategorija. On je rekao da iskazivanje prosjeka plata ne odražava realno stanje jer se kreće od minimalne 450 KM, dok se za ugovorene plate i ne zna kolike su.

Inače, u sklopu ove analize pod lupu smo stavili i prosječna godišnja primanja u Srpskoj, odnosno FBiH, a u 2018. godini jaz je iznosio 32 KM u korist radnika u FBiH.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.