NavMenu

Smilje sa Rtnja u borbi protiv bora - Prirodna kozmetika sve popularnija u Srbiji

Izvor: eKapija Utorak, 20.08.2019. 08:25
Komentari
Podeli
U vječnoj borbi sa starenjem i prvim borama, najbolje rješenje i to u prirodi, okrila je Katarina Milosavljević, koja zajedno sa svojim suprugom proizvodi kreme, tonike i serume čiji je glavni sastojak smilje.

Po profesiji ekonomista, bježeći od gradskog života, buke i stresa, mir je našla podno Rtnja, gdje ubira najbolje bilje za svoju kozmetiku. Budući da nisu ljekari, svoj put su odlučili da usmjere, u preprate za ljepotu, pa su prije sedam godina osnovali firmu Royal Balm.

Smilje, kako ističe, ispravlja bore, ublažava ožiljke, čisti krvne sudove, a dobro je i protiv bilo kakvih upalnih procesa.

- Izabrali smo smilje, bilje koje raste u Dalmaciji, BiH i u Srbiji a koje podstiče lučenje prirodnog kolagena i najbolja je prirodna opcija protiv starenja – kaže Milosavljević.

Kako dodaje, u želji da se izdvoje po nečemu i da ne budu kao svi drugi, morali su dobro da se informišu i pripreme se za predstojeći proces proizvodnje.

- U tom procesu istraživanja, išli smo čak i u Maticu srpsku u Novom Sadu, čitali master radove, doktorske disertacije. Željeli smo da nađemo neka srpska, a ne samo američka istraživanja u vezi sa blagodetima smilja, jer, smilje je biljka koja ne raste u Americi, sa našeg je geografskih prostora, pa nas je zanimalo šta su naši istraživači otkrili.

U Malom Mokrom Lugu, nalazi se laboratorija gdje proizvode kreme i ulja, na bazi ove ljekovite biljke. Proces pravljenja prirodne kozmetike nije brz, ali kvalitet je zato siguran.

- Sve radim ručno, jer vjerujem da se na taj način prenosi energija. Prvo se bere bilje, a nakon berbe i sušenja, bilje do laboratorije prenosim u papirnim ili pamučnim vrećama, kako ne bi pokupilo prašinu i prljavštinu. Zatim, bilje sjeckam i potapam u ulja koja 40 dana stoje na suncu. Bitno je da se mućkaju svaki dan, kako bi se izbjeglo zgrušnjavanje.

Katarina MilosavljevićKatarina Milosavljević
Na početku, miris može biti malo neprijatan i jak, ali miris tog ulja kasnije ispari te ostane samo miris smilja. Moram da naglasim i da krema ne može da bude bijela, jer hladno cijeđena ulja ne mogu da budu bijela. Kad potopite neven, primjera radi, vi dobijete narandžastu boju – objašnjava Milosavljević.

Posebna kombinacija bilja

Iako je nešto prirodno, ne mora uvijek značiti da je kvalitetno i dobro. Zato, porodica Milosavljević pazi koju će kombinaciju bilja upotrijebiti u svojim proizvodima, jer neke biljke iako su izuzetno ljekovite, u kombinaciji sa drugim mogu izazvati ozbiljne alergijske reakcije.

- Kombinacija biljaka je izuzetno bitna. Tako žalfija, koja je fantastična biljka, u kombinaciji sa ruzmarinom može da izazove alergije. Zato sam za svoje proizvode, našla balans tako da naša kozmetika ne proizvodi nuspojave, a svemu tome doprinosi i činjenica da je 50% bilja organskog uzgoja - ističe ona.

Inače, neki okvirni rok trajanja ovih proizvoda je do 4 mjeseca, ali, kako kaže, rijetko se desi da neko jednu kremu koristi toliko dugo.

- Pakovanja su predviđena za korišćenje od mjesec do dva. Jedino na šta bi trebalo da se obrati pažnja, jeste da kreme ne stoje na suncu, jer bi tada, budući da ne sadrže konzervanse, mogle da se pokvare.

Za industrijsku kozmetiku, čiji je rok trajanja duži, cijena niža, ali sa brojnim konzervansima, kaže, da često dovodi do isušivanja i čak izrazito masne kože, a da pritom ne rješava suštinske probleme.

- Zbog pretjerane upotrebe nekvalitetne šminke i kozmetike, koja je puna olova i metala, koža dehidrira, dok problemi akni i dalje budu prisutni, ako ne i pogoršani. Zato bih savjetovala da se čita deklaracija i da se izbjegavaju proizvodi koji u sebi imaju paraben, sulfate i silikone. Kod prirodne kozmetike, koja je opravdano i skuplja, svi štetni sastojci su na minimumu ili gotovo da ih nema – kaže ona.

Uskoro i na tržištu EU

Zasad, kreme i ulja poručuju se putem preporuke, te ova firma proizvodi oko 1.000 krema mjesečno.

- Prije sedam godina smo započeli sa poljoprivredom, prije 5, krenuli smo u posao sa kremama. Kupili smo kuću na Rtnju, kupili smo plac, ušli smo u organski uzgoj, a sada smo predali dokumentaciju za ulazak na tržište EU i radimo na dobijanju sertifikata - priča Milosavljević.

Ističe, da je u Srbiji teško ući u velike lance, jer sa sobom traže i dosta zahtjeva, pa im to i nije primarni cilj, ali da je za njihov uspjeh najzaslužniji dobar glas.

- Uglavnom funkcionišemo putem preporuka. Cilj nam je da naši klijenti budu zadovoljni. Meni je pohvala kada mi se javi žena od 70 godina koja želi ponovo kupi kremu, jer je zadovoljna rezultatima.

Ambalaža u duhu prirode

Da se mislilo i o nasjitnijim detaljima, svjedoče i pakovanja koja nisu napravljena "tek tako", već pakovanja i bočice ove firme sadrže simbole koji imaju svoju priču.

- Sve mi je bitno kada je u pitanju ovaj posao, od same kreme do ambalaže, pa sam se trudila da čitavo pakovanje bude u istom duhu. Bitan elemenat su inicijali firme RB, zatim smo stavili simbol beskonačnosti jin i jang, a tu je i zaokruženi krug, što je energetski jako bitno. I, naravno, srce, jer se kreme, zaista, prave s ljubavlju.

- Ako sam neraspoložena ili umorna, tada ne pravim kreme. Jednostavno, prenosi se loša energija. Nikad vi ne možete napraviti isto jelo kao vaša majka, koja je to radila s ljubavlju. Upravo je u tome tajna, jer kada uložimo sebe s ljubavlju, i kada nam je cilj da nekome pomognemo, onda to ispadne u potpunosti nešto drugačije, a to se u krajnjem proizvodu i osjeti – kaže Milosavljević.

Sandra Petrović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.