Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 19.08.2019.| 15:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ograničen uvoz pilećeg mesa iz Turske

(Foto: HLPhoto/shutterstock.com)
Po zahtjevu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Kancelarija za veterinarstvo BiH ograničila je uvoz pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa iz Turske.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ovakvu odluku je donio "u cilju zaštite domaće industrije".

- Ova odluka odnosi se na one izvozne objekte u Turskoj koji nisu na EU listi, odnosno nemaju dozvolu za izvoz u Evropsku uniju i ima za cilj održanje statusa Bosne i Hercegovine kao zemlje koja odnedavno može svoje proizvode od pilećeg mesa da izvozi u Evropsku uniju - izjavio je Šarović.

Kako se dodaje, mjera o zabrani uvoza posebno je važna ako se zna da, uprkos tome što može da zadovolji domaću potražnju i što je značajan izvoznik, Bosna i Hercegovina više hiljada tona pilećeg mesa i prerađevina uvozi se iz susjednih zemalja i Turske.

Podsjećamo, domaća proizvodnja pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa posljednjih godina ubrzano se razvija. Samo u 2018. godini izvezeno je više od 9.000 tona mesa i prerađevina iz BiH u zemlje regiona a proteklih dana prvi kontingenti krenuli su i prema zemljama Evropske unije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.