Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 19.08.2019.| 15:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Neprovjereni dijelovi neće moći u vozila - Strožom kontrolom uvoza ne bi trebalo da poskupe autodijelovi

(Foto: Billion Photos/shutterstock)
Uvoz autodijelova će za nekoliko mjeseci biti uslovljen njihovim provjerama, čime će biti zaštićeni kupci, ali i povećana bezbjednost učesnika u saobraćaju, tvrde stručnjaci.

Činjenica je, naime, da postoje proizvođači koji za države, poput BiH, svoje proizvode ne ispituju, dok autodijelovi namijenjeni za članice EU prolaze ispitivanja.

Cilj je, poručuju nadležni, da i nama ubuduće stižu dijelovi identični onima koji se prodaju na evropskom tržištu.

U Ministarstvu komunikacija i transporta BiH pojašnjavaju da je već sačinjen spisak dijelova koji će biti provjeravani.

- Logično je da, ako automobili prilikom uvoza prolaze provjere, provjerama budu podložni i novi autodijelovi koji se stavljaju na tržište. To dosad nije rađeno kada je riječ o dijelovima za vozila - pojašnjava izvor Nezavisnih iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Suština je, kako dodaje sagovorik Nezavisnih, da država zaštiti kupca od dijelova koji nisu prošli ispitivanja.

- Novi dijelovi koji danas ulaze u BiH ne prolaze posebne provjere. Želja je da se dijelovi podvrgnu provjeri, koja će pokazati da li postoji sertifikat za njihovu sigurnu upotrebu - pojašnjavaju iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH, te uvjeravaju da ovakva praksa ne bi trebalo da dovede do poskupljenja autodijelova.

Drago Talijan iz Centra za motorna vozila, koji je nosilac konzorcijuma koji obavlja administrativne poslove u oblasti homologacije, rekao je da je ova zamisao usmjerena ka povećanju bezbjednosti u saobraćaju.

- Na sastancima koje smo imali uvoznici su spominjali i mogućnost poskupljenja autodijelova, ali ne vjerujem da će se to desiti - uvjerava Talijan u izjavi za Nezavisne.

Automehaničari kažu da su se, pri dosadašnjoj ugradnji dijelova, doslovno svega nagledali.

- Nikad ne znate koliko će neki dio poslužiti. Čak ne važi ni ono pravilo - što skuplje, to bolje. Dešavalo se da ugradim dio i vrati mi se vozač kroz nekoliko sedmica, pa utvrdim da je opet isti dio crkao, iako je kupljen nov - rekao je jedan automehaničar iz Banjaluke.

Zoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacija i transporta BiH, rekao je prije nekoliko dana da se od septembra, odnosno decembra, zavisno o kojim dijelovima se radi, počinje s provjerama.

Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH, rekao je da je cilj da svi dijelovi koji uđu na tržište BiH budu u skladu sa svim normativima koji se preuzimaju od EU, odnosno da dijelovi koji se ugrađuju u automobile u BiH budu sigurni isto onoliko koliko su sigurni u drugim dijelovima Evrope.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.