Izvor: RTS | Ponedjeljak, 19.08.2019.| 10:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Srbiji otvoren autoput Miloš Veliki - Najavljena i izgradnja autoputa Vožd Karađorđe

(Foto: Predsedništvo Srbije)
Dionica autoputa Miloš Veliki od Obrenovca do Ljiga svečano je otvorena u nedjelju, 18. avgusta 2019. Sa ranije otvorenom dionicom Ljig–Preljina ova dionica čini cjelinu od 103 kilometra autoputa.

Autoput je svečano otvorio predsjednik Srbije Aleksandr Vučić. U kratkom obraćanju medijima on se zahvalio kineskom predsjedniku Si Đinpingu i prijateljskom kineskom narodu.

- Ovo je na ponos naše zemlje - istakao je predsjednik i najavio da će dionica autoputa od Surčina do Obrenovca biti otvorena 18. decembra.

Gradnju autoputa od Obrenovca do Čačka pratio je veliki broj izazova. Jedna od najzahtjevnijih tačaka za gradnju bio je tunel Brančić, dug 945 metara. U njemu je 88 kamera koje prate saobraćaj u dvije tunelske cjevi, a sve se kontroliše iz tehničko-operativnog centra. Tehnički centar u tunelu Brančić postaće regionalni centar u kom će se nadzirati cjelokupan Koridor 11.

Dionica od Obrenovca do Ljiga duga je oko 62 kilometra, ima 11 nadvožnjaka, 44 mosta i tunel Brančić dug 945 metara.

Postoje dvije tunelske cjevi, sa po dvije kolovozne trake, širine osam i po metara. U obje cijevi postoji prostor za vozila koja su u kvaru, kao i veza između tunelskih cjevi u slučaju vanrednih situacija.

Opremljen je najsavremenijom elektro-mašinskom opremom, uz stalno praćenje i upravljanje saobraćajem iz tehničko-operativnog centra.

Otvaranjem ovog puta saobraćaj se izmješta sa "magistrale smrti", Ibarske magistrale, i put od Beograda do Čačka skraćuje na oko sat vremena.

Uz postojeće petlje Takovo i Preljinu, sada postoje još tri petlje – Ub, Lajkovac i Ljig. Na novom autoputu postojaće četiri naplatne rampe, tri bočne i jedna čeona.

Putarina od Obrenovca do Čačka koštaće oko 420 dinara (oko 3,5 EUR). Na novoj dionici od Obrenovca do Ljiga počeće da se naplaćuje od 1. septembra, rekao je predsjednik.

Putnici iz Beograda do početka autoputa mogu doći putem pored Ade ka Obrenovcu, ali i obilaznicom preko Ostružničke petlje.

Početak autoputa za vozače iz Beograda je u mjestu Mislođin. Od centra Beograda do uključenja na autoput u mjestu Mislođin trebaće između pola sata i 45 minuta, zavisno od gužve.

Autoput Miloš Veliki će povezati cjelu Zapadnu Srbiju sa Beogradom, omogućiti nove investicije i značajno doprinjeti turističkom razvoju tog kraja Srbije.

Ovaj autoput dio je Transevropske magistrale. Treba da poveže, prolazeći kroz Srbiju i Crnu Goru, Centralnu Evropu i Jadransko more.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ovom prilikom najavio je i izgradnju novog autoputa koji će povezati Šumadiju i istočnu Srbiju.

Prema najavama, Bor bi se u narednim godinama mogao naći na trasi novog autoputa Vožd Karađorđe, čime bi Timočka krajina konačno dobila svoju prvu brzu saobraćajnicu.

- Krećemo u izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju autoputa i brze saobraćajnice Vožd Karađorđe, koja treba da ide u ipsilon krak. Jedan krak ići će od Mladenovca ka Aranđelovcu, a drugi od Lazarevca ka Aranđelovcu. Autoput će se dalje nastavljati od Aranđelovca do Topole, od Topole do Rače, od Rače do Svilajnca, od Svilajnca do Despotovca i od Despotovca do Bora - istakao je Vučić u Ljigu.

Kako je dodao, novi autoput spojiće sjever Šumadije i srce Šumadije sa istokom Srbije, a biće posvećen Voždu Karađorđu.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.