Izvor: Indikator | Ponedjeljak, 19.08.2019.| 15:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo u Srbiji počinje 29. avgusta - Šta je sa BiH?

Ilustracija (Foto: CHOTE BKK/shutterstock)
Početak radova na izgradnji autoputa Beograd–Sarajevo u Srbiji bit će ozvaničen na događaju koji će se održati 29. avgusta.

Događaju će prisustvovati predsjednici trilaterale Turska-Srbija-BiH Tajip Erdogan, Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju dionica autoputa Beograd-Sarajevo između Vlade Srbije, Puteva Srbije i turske kompanije Tasyapi potpisan je u decembru prošle godine.

Izgradnjom autoputa Beograd-Sarajevo Srbija dobija mogućnost da se poveže s evropskim Koridorom 5, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa autoputem Beograd-Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege.

Srbija počinje da radi svoju dionicu Kuzmin-Sremska Rača u dužini od 17 kilometara.

Vrijednost komercijalnog ugovora sa firmom Tasyapi je ukupno 250 mil EUR i to 220 mil EUR za izgradnju dionice od Kuzmina do Sremske Rače, od kojih je 100 mil EUR predviđeno za izgradnju novog mosta preko Save, a 120 mil EUR za izgradnju dionice autoputa, i 5 mil UER za projektno-tehničku dokumentaciju na tom projektu.

Takođe, 25 mil EUR je namijenjeno za projektno-tehničku dokumentaciju za dionicu Požega-Užice-Kotroman, drugi krak autoputa prema Sarajevu.

U Bosni i Hercegovini preduzeće Autoputevi Republike Srpske potpisalo je Memorandum o razumijevanju sa Tasyapi-jem, a što je prvi korak na projektu autoputa.

Kompanija Tasyapi bi trebala raditi dvije dionice autoputa kroz RS - ulaz u Rači, pored Bijeljine do granice Distrikta Brčko i južni krak koji ide od Istočnog Sarajeva do Višegrada i Vardišta.

Od zvaničnika RS moglo se čuti da su ozbiljno pristupili projektu i da rade na planskoj dokumentaciji. Kada je riječ o dijelu autoputa kroz FBiH u javnosti nije bilo puno informacija.

No, izgradnja autoputa u Bosni i Hercegovini još ima nepoznanica, uključujući i finansiranje, a najveća je riješena političkim dogovorom da autoput ide preko Bijeljine, a o čemu je postojao prijepor među entitetima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.