Izvor: Indikator | Nedjelja, 18.08.2019.| 13:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Usvojen plan reorganizacije Aluminija - Nastavak potrage za strateškim partnerom

(Foto: Aluminij.ba)
Nadzorni odbor mostarskog Aluminija usvojio je plan reorganizacije preduzeća, koji je, po nalogu Vlade Federacije, pripremila Uprava.

Nadzorni odbor raspravljao je, između ostalog, o značaju pronalaska strateškog partnera te o pripremama za ponovno pokretanje barem jednog dijela proizvodnje.

Oči su uprte u izraelsko-kinesku kompaniju od koje se očekuje da uloži sredstva u sve proizvodne procese.

Prijedlogom reorganizacije, kako su kazali sindikalisti, u administraciji će raditi 253 radnika, dok će njih 122 ponovo biti zaposleno u proizvodnji, i to u Ljevaonici dok dva druga proizvodna pogona ne bi radila.
To je naišlo na nezadovoljstvo sindikalsita koji smatraju da treba biti angažovan veći broj radnika u slučaju ponovog pokretanja Aluminija.

Iz Uprave društva su ove informacije demantovali navodeći da će se prema novoj sistematizaciji u administraciji uposliti 90 uposlenika, odnosno 25,70 posto od ukupnog broja uposlenih, dok su za klasičnu administraciju (ekonomsko-finansijski, pravni, kadrovski poslovi) predviđena 44 radna mjesta.

Nadzorni odbor je naložio Upravi da napravi još jedan plan isplate otpremnina koje bi trebalo da budu isplaćene od 1. septembra do 31. decembra.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.