NavMenu

U selu Banja na stablu kajsije rodile šljive

Izvor: eKapija Subota, 17.08.2019. 09:46
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Na porodičnom imanju Šećevića u selu Banja kod Aranđelovca na stablu kajsije rodile su - šljive. Pojavu su uočila braća Nikola i Đorđe kada su otišli da uberu voće.

- Suprug je posadio kajsije prije tri godine i sve su se primile. Ove godine donijele su prvi rod i svako stablo je imalo dosta plodova, a niko nije primjetio da na jednom drvetu ima grana šljive. Međutim, jedna grana šljive je izbila sa strane na stablu kajsije - rekla je za TopPres Dušica Šećević.

Stručnjaci iz oblasti voćarstva objašnjavaju da je prisustvo šljive na kajsiji posljedica kalemljenja.

- Dešava se to kod podloga na koje se mogu kalemiti različite voćne vrste. Na primjer, šljiva i kajsija na podlozi koja je nastala iz sjemena džanarike, trešnja i višnja na podlozi divlje trešnje. Tako može doći do slučajnog rađanja dvije voćne vrste na istom stablu, ali se to može i namjerno kalemljenjem uraditi - objašnjava profesor Ivan Glišić sa Agronomskog fakulteta u Čačku.


Dodaje da je eksperiment sproveo u djelo i na svom imanju, gdje je kalemljenjem dobio stablo jabuke na kom ima crvene, žute i zelene jabuke poznatih sorti, ajdared, zlatni delišes i greni smit.

- Ovakvi primjeri mogući su samo kao hobi varijanta, u komercijalnom voćarstvu nemaju značaja - napominje Glišić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.