Izvor: Tanjug | Petak, 16.08.2019.| 08:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Erdogan i Vučić otvaraju radove na auto-putu Beograd - Sarajevo

Ilustracija (Foto: David Tadevosian/shutterstock.com)
Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan 29. avgusta dolazi u posjetu Srbiji, u kojoj će on i Aleksandar Vučić ozvaničiti početak radova na gradnji auto-puta Beograd - Sarajevo.

Prema nezvaničnim informacijama, tokom Erdoganove posjete trebalo bi da bude otvoren i početak radova na rekonstrukciji puta Novi Pazar – Tutin.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju dionica auto-puta Beograd–Sarajevo između Vlade Srbije, "Puteva Srbije" i turske kompanije Tasyapi potpisan je u decembru 2018.

Izgradnjom auto-puta Beograd–Sarajevo Srbija dobija mogućnost da se poveže s evropskim Koridorom 5, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno auto-putem Beograd–Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege.

Vučić i Erdogan razgovarali su krajem jula telefonom i konstatovali, kako je saopšteno, napredak političkog dijaloga, ali i ekonomske saradnje dvije zemlje. Saglasili su se i da se pokazala kao dobra zajednička odluka o ustanovljavanju Visokog savjeta za saradnju.

Slijedeća sjednica tog savjeta mogla bi da bude održana tokom predstojeće posjete predsjednika Turske Srbiji.

Erdogan je, inače, u tom telefonskom razgovoru podržao politiku mira i saradnje, kojom Vučić promoviše stabilnost u regionu, saglasan sa srpskim predsjednikom da samo tako može da se obezbijedi veći interes investitora i ekonomski rast.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.