Izvor: Beta | Četvrtak, 15.08.2019.| 15:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Najveća hidroponska farma u južnoj Evropi, Sfera Agricola, zaradila 5 mil EUR na proizvodnji paradajza i mini salate

Ilustracija (Foto: Ivan Krawchuk/shutterstock.com)
Najveća hidroponska farma u južnoj Evropi, Sfera Agricola, nalazi se u Italiji, a proizvodi paradajz. Zahvaljujući Luiđiju (Luigi) Galimbertiju, koji je 2015. godine pokrenuo ovaj posao, biljke se uzgajaju bez pesticida u ekološkim plastenicima, a pčele rade većinu posla.

Osim paradajza, ovde se uzgajaju i mini-salate, koje rastu na polistirenskim pločama. Njihov korijen uranja direktno u hranljivi i oksigenizovani rastvor.

Ova farma proizvodi jedan kilogram paradajza ili salate sa utroškom samo dva litra vode, dok se za uzgajanje u polju troši čak 75 litara po kilogramu roda. Uz to, 90% od ta dva litra vode potiče iz sakupljanja kišnice.

Farma se oslanja na biološku kontrolu, prirodne organizme za borbu protiv insekata i bolesti.

- Pčele koristimo za oplodnju cvijeća i puštamo niz insekata-grabljivaca da se borе protiv insekata koji ugrožavaju plod - rekao je Galimberti za AFP.

Sfera Agricola računa na povratak nekadašnje slave italijanskog paradajza sa tri sorte koje su poljoprivrednici i distributeri zanemarili.

- U posljednjih 50 godina, tržište se naglo razvijalo, ali samo pod uticajem distribucije i trgovine. Gajen je paradajz sa ljuskom koja će duže izdržati na tezgama, da se plod ne bi raspadao kao zreo. Zahvaljujući kockama kamene vune, sredstvu hidroponske proizvodnje koje oponaša tlo i podržava korenje, biljka je zaštićena i možemo koristiti i starije i slabije sorte - rekao je Galimberti.

Galimberti planira da u narednih deset godina izgradi 500 hektara hidroponskih staklenika, da bi postao vodeći u tom sektoru u čitavoj Evropi. Zarada ove farme bila je 5 mil EUR u 2018. godini, a ove godine planiraju da udvostruče promet na 10 mil EUR. Nadaju se da će proširiti asortiman proizvodnje na kupus, spanać, tikvice, paprike, plavi patlidžan.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.