NavMenu

Busovački EZ Group uskoro gradi nove proizvodne hale i skladišta - U planu i uvođenje novih proizvoda

Izvor: eKapija Petak, 16.08.2019. 10:09
Komentari
Podeli
(Foto: branislavpudar/shutterstock)
EZ Group iz Busovače, koja proizvodi kućnu hemiju, kozmetičku i plastičnu ambalažu, priprema se za izgradnju novih proizvodnih postrojenja i uvođenje novih proizvoda. Kompanija je početkom jula obilježila i 30 godina postojanja i trenutno je u postupku reorganizacije i digitalizacije divizija.

Nedavno su nabavili i instalirali prvi robot u proizvodnji plastične ambalaže, a ukupna vrijednost opreme je više od 300.000 EUR.

Kako ističe Mahir Mujić, generalni direktor EZ Group, u toku je nova nabavka opreme kako u proizvodnji sredstava za čišćenje i kozmetike, tako i u proizvodnji plastične ambalaže.

- Svake godine uvodimo nove proizvode pa tako i ove planiramo 7-8 novih proizvoda u oblasti kućne hemije i kozmetike i isto tako u oblasti plastične ambalaže. U toku su pripreme za izgradnju novih hala za proizvodnju i skladišta. Naša fabrika svake godine investira blizu 2 mil KM u novu opremu, tehnologiju, edukaciju kadrova i projekte unapređenja - ističe za eKapiju Mujić.

Na pitanje "Koji trenutak biste izdvojili kao posebno začajan u razvoju EZ Group?" kaže da je to svakako momenat iz 2004. godine kada su počeli uvoditi nove tehnologije u procesu proizvodnje i praktično primjenjivati uredbe Evropskog parlamenta o deterdžentima.

- Trideset godina je jedan respektabilan jubilej za svaku kompaniju. Fabrika se razvijala zajedno sa tržištem i u skladu sa proizvodnim programima. Naravno, uvijek može više i bolje, ali zadovoljni smo trenutnom pozicijom i razvojem - kaže Mujić.

Mahir Mujić (Foto: YouTube/screenshot)Mahir Mujić
Kada je riječ o izvoznim izazovima sa kojima se u ovoj kompaniji susreću Mujić ističe da su oni veliki jer izvoz podrazumijeva ulazak na uređena tržišta koja zahtijevaju kvalitet i konkuretne cijene.

- S druge strane mi kao država smo u nepovoljnoj poziciji jer nismo članica EU pa samim tim morate biti mnogo bolji da neko prihvati naše proizvode. Izvozimo na tržišta Evropske unije i regiona, a nedavno smo otvorili i tržište Saudisjke Arabije od kojeg, prema raspoloživim informacijama, očekujemo mnogo - navodi Mujić.

Osim kućne hemije i kozmetičkih preparata, EZ Group proizvodi i plastičnu ambalažu. Mujić dodaje da je danas plastična ambalaža sastavni dio života i da pravilno upravljanje sa potencijalom koji ista nosi može dovesti do velikih ušteda, a istovremeno smanjiti štetan uticaj na okoliš.

- Zadnjih dvadeset godina u svom proizvodnom procesu recikliramo sav višak plastične ambalaže. Isto tako imamo zatvoren proizvodni proces bez otpadnih tehnoloških voda u proizvodnji kućne hemije i kozmetike - kaže Mujić.

On poručuje da je razvojni cilj EZ Group-a da ostanu u vrhu i da zajedno sa svojim kupcima proslave 40-godišnjicu postojanja u zdravlju i veselju.

U tome im pomaže i marketinška ulaganja za koje ističe da su baza za uspješan posao.

- Ukoliko nema marketinga i oglašavanja nema ni prodaje ni biznisa. Izdvajanja uvijek izgledaju mala iako su uloženi iznosi poprilično veliki, jer se uvijek traži više i bolje - navodi Mujić.

Senka Trivić


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.