NavMenu

KS dobija najsavremeniju opremu za ispitivanje kvaliteta zraka - Za realizaciju projekta Švedska obezbijedila 300.000 KM

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.08.2019. 11:02
Komentari
Podeli
Sarajevo (Foto: Ajan Alen/shutterstock.com)Sarajevo
Prije nekoliko dana objavljen je tender za nabavku napredne opreme za istraživanje zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevu kojim će upravljati tim stručnjaka sa Mašinskog fakulteta u Sarajevu.

Tim povodom, ovaj fakultet je posjetila delegacija Vlade Kantona Sarajevo predvođena premijerom Edinom Fortom. Posjeti je prisustvovala i Marie Bergström, direktorica Odjela za saradnju u Švedskoj ambasadi u Sarajevu.

- Sretni smo što možemo pružiti podršku Mašinskom fakultetu na unapređenju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo. Više institucija treba da zajednički rade na istraživanju i provjeri kvaliteta zraka - rekla je Bergström.

Istraživačka grupa sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu radi na polju monitoringa i modeliranja procesa koji su u direktnoj vezi sa zagađenjem zraka, uključujući: simultana mjerenja vertikalnih profila temperature i koncentracija lebdećih čestica, mjerenja inovativnim mobilnim stanicama na tlu sa visokom vremenskom i prostornom rezolucijom te kompjutersko modeliranje sa realnim ulaznim podacima.

Realizacijom ovog projekta doći će do proširenja navedenih istraživanja, kroz nabavku napredne opreme koja po svojim karakteristikama spada u grupu najmodernijih uređaja trenutno dostupnih u svijetu, kada je riječ o mjerenjima parametara zagađenosti zraka.

Na ovaj način imaćemo pouzdane alate, koji će se koristiti prilikom donošenja i provjere učinkovitosti mjera za rješavanje problema zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo. Također će se otvoriti mogućnosti za nova istraživanja i razvoj budućih modela prognoze zagađenosti zraka, kompjuterskih simulacija s realnim ulaznim podacima, mapiranja šireg područja zagađenosti, kao i podizanja svijesti o problemu zagađenosti zraka.

Adnan Mašić, profesor fizike na Mašinskom fakultetu, rekao je da se radi o najsavremenijoj opremi koja može da detektuje sitne čestice na nanometarskoj skali, koje se prije nisu mogle vidjeti.

- U kombinaciji sa onim što već imamo, ovo će biti jedan kompletan sistem koji će dati do sada najbolju sliku o karakteristikama zagađenosti zraka. A to nam treba da bismo na odgovarajući način mogli pristupiti rješavanju problema. Ovo je alat koji će pomoći da se u budućnosti provjeravaju i donose konkretne mjere za rješavanje problema zagađenosti zraka - rekao je Mašić.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 300.000 KM, koje je u cjelosti obezbijedila Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini, kojoj dugujemo zahvalnost za ovaj vid unapređenja kvaliteta života u Kantonu Sarajevo.

Razvojni program ujedinjenih nacija (UNDP) vodi proces javne nabavke, do izbora najpovoljnijeg ponuđača.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Damir Filipović zahvalio se Švedskoj razvojnoj agenciji koja je bila podrška Vladi i Ministarstvu u prethodnom periodu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.