Izvor: eKapija | Četvrtak, 15.08.2019.| 10:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Javni prijevoz u Zaječaru dobiće sistem za smanjenje saobraćajnih nezgoda - Pametni čipovi detektuju kritične situacije i šalju upozorenja

Grad Zaječar otpočeo je realizaciju projekta "Sistem obavještavanja u realnom vremenu za smanjivanje saobraćajnih nezgoda u gradu Zaječaru" vrijedan oko 25 miliona dinara (oko 213.000 EUR). Projekat se sprovodi u okviru programa "Pametni gradovi", Ministarstva bez portfelja zaduženo za inovacije i tehnološki razvoj.

Projekat se odnosi na sistem za izbjegavanje sudara kao i za smanjenje povreda i smrtnih slučajeva u saobraćaju, a njime je predviđeno da se sistem ugradi na 45 putničkih službenih vozila lokalne samouprave, javnih komunalnih preduzeća i drugih javnih činioca, kao i na 15 autobusa gradskog prijevoza.

- Investitor može kasnije nadograditi sistem i povećati broj vozila na kojima će se predvidjeti postavljanje sistema - kažu iz Gradske uprave za eKapiju.

Sistem se sastoji od dva dijela: Jedinice za prednji vjetrobran, koja sadrži kameru, EieKu čip i zvučnik za audio upozorenja i displeja za vizuelna upozorenja, koji se montira na komandnu tablu ili u vjetrobran.

- Kamera skenira rutu vožnje i određenim algoritmima otkriva prisustvo drugih vozila na putu, oznake na putu, saobraćajne znakove, ograničenje brzine i ugrožene učesnike u saobraćaju kao što su pješaci i biciklisti. Kada sistem detektuje situaciju, koja predstavlja opasnost od predstojećih sudara, upozorava vozača vizuelnim i zvučnim upozorenjem. To omogućava vozaču kritičnu sekundu da koči ili usporava da bi se izbjegao sudar - navodi se u prezentaciji projekta.

Cilj je, kako se navodi, da se ovim sistemima nivo bezbjednosti na putevima podigne na najviši nivo a saobraćajne nezgode svedu na minimum.

- Takođe, veoma bitna karakteristika sistema je ta da kamera u sebi ima data karticu za prenos podataka do servera. Na serveru se čuvaju podaci i obavlja analiza na kojim dionicama puta se najčešće javljaju upozorenja. Može se reći da sistem "pamti" i "uči" iz određenih situacija, te sljedeći put kada se vozilo nađe na kritičnoj dionici puta javlja se upozorenje i vozač se blagovremeno obavještava da posebno obrati pažnju prilikom vožnje tom dionicom - navodi se u prezentaciji projekta Gradske uprave.

Ministarstvo bеz portfеlja zadužеno za inovacijе i tеhnološki razvoj podržalo je osam jedinica lokalnih samouprava koji su dobili sredstva za realizaciju projekata u okviru programa za razvoj "pametnih gradova" u ukupnom iznosu od 206 miliona dinara (oko 1,76 mil EUR).

I. Milovanović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.