Izvor: Indikator | Četvrtak, 15.08.2019.| 15:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada FBiH planira trošak od 3,6 mil KM za arbitražu u sporu sa MOL/INA-om - Raspisan tender za pravne usluge

Ilustracija (Foto: Andrey Popov/shutterstock.com)
Vlada FBiH planirala je 3,6 mil KM bez PDV-a troškova za period od tri godine za plaćanje pravnih usluga u postupku arbitraže pred Međunarodnim arbitražnim sudom - MOL/INA, izvještava Indikator.ba.

U tenderu koji je raspisala ovih dana, Vlada FBiH planirala je nabavke sukcesivno od po 1,2 mil KM godišnje bez PDV-a.

Kako su mediji izvijestili prije par mjeseci, Vlada FBiH je ostala bez odvjetnika koji su je zastupali pred Međunarodnim arbitražnim sudom u vezi sa tužbom konzorcija INA-MOL protiv Federacije. Dotadašnji odvjetnik Vlade FBiH Michel Mraz otkazao je ugovor o zastupanju.

Kako bi spremno bila dočekana arbitraža sa INA-om, koja je u bila u fazi mirovanja sedam godina, Vlada se dala u potragu za novim odvjetničkim timom.

Višemilionski tužbeni zahtjev posljedica je ugovora o dokapitalizaciji Energopetrola, koji su tadašnje vlasti potpisale 8. marta 2006. s INA-MOL-om. Prema jednoj od odredbi tog ugovora, Vlada FBiH obavezala se da će preuzeti sva dugovanja u ovom procesu, uključujući i potraživanja radnika koja su u tom trenutku iznosila više od 20 mil KM.

U Vladi FBiH s tim u vezi preduzeli su korake kako bi se izbjegle moguće štete za budžet BiH.

Ovo tim prije, budući da, kako je navedeno u jednom od saopćenja sa njene sjednice, INA-MOL već ima pravni tim koji je u prethodnim godinama pokrenuo i realizirao niz pravnih radnji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.