Izvor: eKapija | Srijeda, 14.08.2019.| 15:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Evropska noć istraživača 27. septembra u osam gradova u BiH

Ilustracija (Foto: Khakimullin Aleksandr/shutterstock.com)
Evropska noć istraživača biće održana 27. septembra 2019. godine.

Evropska noć istraživača je događaj koji se održava širom Evrope na inicijativu Evropske komisije od 2005. i dio je programa Horizont 2020, koji okuplja veliki broj posjetilaca i istraživača i u osam gradova u BiH - Sarajevo, Banjaluka, Mostar, Tuzla, Zenica, Goražde, Bijeljina i Konjic.

Cilj Noći istraživača je promocija naučnih istraživanja kao i podizanje svijesti kod šire javnosti o utjecaju istraživanja na svakodnevni život. Promocija nauke i naučnoistraživačkog rada u slučaju Noći istraživača podrazumijeva razne aktivnosti u večernjim satima, a težište je na predstavljanju istraživača u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, isticanju pozitivnog utjecaja istraživača na svakodnevni život, te na promoviranju karijere istraživača, posebno kod mladih.

- Ove godine, kroz slogan "Let's steam: Stvarajmo nove prilike", cilj je građanima BiH predstaviti planirane aktivnosti u što većem obimu. Univerzitet u Sarajevu je pozvan da bude partner u realizaciji ovog interesantnog programa u cilju predstavljanja naših aktivnosti stručnoj zajednici, mladoj populaciji potencijalnih studenata, ali i široj javnosti Bosne i Hercegovine - saopšteno je iz Univerziteta u Sarajevu.

Mogućnosti prezentacije su raznolike, od promocije na Sajmu nauke i inovacija, pojedinačnih aktivnosti ili pak posebno osmišljenih programa.

Univerzitet u Sarajevu će ove godine dobiti odvojen prostor u okviru Sajma nauke, a učešće organizacionih jedinica bit će realizirano kroz interaktivne pokazne "štandove".

- Ovom prilikom pozivamo organizacione jedinice da osmisle i pripreme način prezentacije svojih istraživačkih aktivnosti na ovom događaju. Online platforma za prijave učešća će biti otvorena krajem avgusta, o čemu će organizacione jedinice biti blagovremeno obaviještene - dodaje se.

Nadamo se da ćete prepoznati značaj ove manifestacije i prilike koje ona pruža, te da ćete u okviru svoje djelatnosti i mogućnosti doprinijeti predstavljanju Univerziteta u Sarajevu na ovogodišnjoj Noći istraživača.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.