Izvor: eKapija | Srijeda, 14.08.2019.| 10:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

NEDIMOVIĆ: Afrička kuga svinja pojavila se u okolini Mladenovca

Branislav Nedimović
Rezultati analiza referentne laboratorije iz Madrida potvrdili su da se u Srbiji pojavila afrička kuga svinja u okolini Mladenovca, a nadležne službe su preduzele sve preventivne mjere za sprečavanje širenja tog virusa, saopštilo je u utorak Ministarstvo poljoprivrede.

- Poslije dvije godine, koliko je Srbija uspješno odoljevala snažnom udaru afričke kuge svinja u svijetu i našem regionu, afrička kuga svinja je potvrđena na tri tačke u tri sela u okolini Mladenovca. Danas je donijeto rješenje o proglašenju zaraženog područja oko Mladenovca u poluprečniku od tri kilometra - navodi se u saopštenju.

Virus afričke kuge svinja, za koji ne postoji vakcina kao preventiva, napada isključivo svinje i divlje svinje i nema opasnosti za ljude koji mogu da konzumiraju svinjsko meso u registrovanim objektima koji su pod nadzorom veterinarske inspekcije.

Naučni institut za veterinarstvo iz Beograda utvrdio je žarište u selu Rabrovac, te su na osnovu toga prije 15 dana, kada se pojavila sumnja, preduzeti svi dalji koraci i preventivne mere kako ne bi došlo do širenja zaraze. Obavljena je eutanazija svinja na mjestima gdje je potvrđeno prisustvo virusa, a država je nadoknadila štetu vlasnicima, što će činiti i dalje u slučaju eventualnog širenja zaraze.

Zabranjeno je držanje svinja na otvorenom kako ne bi došlo do prenošenja zaraze, a pripremljena su i jasna uputstva za uzgajivače svinja, lovce, kao i obaveštenja na graničnim prelazima. Svaki slučaj ili sumnju na pojavu virusa afričke kuge svinja, treba prijaviti veterinaru ili veterinarskom inspektoru.

Napominjemo da je mjera zabrane uvoza svinjskog mesa iz Srbije privremenog karaktera, a zemlje takvu odluku donose automatski kada postoji sumnja ili kada je proglašeno zaraženo područje.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je u utorak, 13. avgusta, potpisao naredbu o uvođenju principa regionalizacije u Srbiji, što znači da samo iz područja koje je zaraženo nema trgovine svinjama i svinjskim mesom, a sva ostala područja gdje nema virusa su slobodna za trgovinu.

Poslije monitoringa koji će trajati oko 40 dana, Srbija će moći nesmetano da izvozi na prostor EU i u druge države, a u skladu sa instrukcijama Svjetske organizacije za zdravlje životinja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.