Izvor: Energetski portal | Srijeda, 14.08.2019.| 10:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Solarni paneli na krovu nisu novina, ali šta ako nisu na krovu kuće?

Ilustracija (Foto: topnatthapon/shutterstock.com )
Južnokorejski proizvođač automobila, Hyundai prošle godine je objelodanio planove da opremi vozila solarnim panelima da bi u avgustu ove godine predstavio svoj prvi unaprijeđeni model koji do određene mjere pokreće i sunce - Sonatu na hibridni pogon.

Važno je naglasiti da kompanija Hyundai nije revolucionarni izumitelj solarnih vozila i da je prvi "Suncomobil" bio osmišljen i proizveden još u drugoj polovini 20. vijeka. Od 1990. godine automobili na solarni pogon se, u organizaciji General Motors-a, utrkuju kroz Sjedinjene Američke Države, a od 2013. godine se javljaju i na marginama tržišta vozila za komercijalnu upotrebu.

Ono što predstavlja novinu jeste poboljšana tehnologija sistema za prenos snage koja, prema tvrdnjama proizvođača, smanjuje trenje tokom prenosa, te na taj način produžava životni vijek menjača. Mogućnost podešavanja brzine prenosa se takođe pozitivno odražava na vlasnika kroz uštedu goriva.

Na krovu automobila su postavljene solarne ćelije od silicijuma koje na dnevnom nivou mogu da napune od 30 do 60 odsto baterije. Hjundai pretpostavlja da bi svakodnevno šestočasovno punjenje omogućilo vozaču da godišnje pređe dodatnih 1.300 km. Djelimična vožnja na električnu energiju iz solarnih panela posljedično smanjuje ispuštanje štetnih gasova u atmosferu.

Iako krovni sistem solarnih panela još nije dovoljno razvijen da bi u potpunosti napajao vozilo neophodnom količinom energije, postoji nada da nam jednog dana za kretanje na točkovima neće uopšte trebati zagađujući energenti.

Nova hibridna Sonata je već dostupna na tržištu matične zemlje kompanije Hyundai, a uskoro će jezditi i putevima Sjeverne Amerike.

Proizvođač trenutno ne planira njen proboj na tržište Evrope.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.