Izvor: eKapija | Srijeda, 14.08.2019.| 09:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Naftni div Aramco i dalje najprofitabilnija kompanija na svijetu u 2019.

Ilustracija (Foto: QiuJu Song/shutterstock.com)
Saudijski državni naftni div Aramco izvijestio je u ponedjeljak o 11,6% manjoj neto dobiti u prvoj polovini godine zbog pada cijena nafte na svjetskim tržištima.

- U prvoj polovini 2019. neto dobit kompanije iznosila je 46,9 mlrd USD, u usporedbi s 53 mlrd USD u istom razdoblju lani - stoji u saopćenju kompanije.

- Usprkos nižim cijenama nafte tokom prve polovine 2019. nastavili smo bilježiti dobre rezultate i snažan slobodni novčani tok - kazao je izvršni direktor Aramca Amin Nasser.

To je prvi polugodišnji izvještaj saudijske kompanije koja je u aprilu prvi put u istoriji omogućila uvid u svoje poslovne knjige u kontekstu priprema za pribavljanje kapitala.

I pored pada dobiti, Saudi Aramco je ostao najprofitabilnija kompanija na svijetu, objavio je CNN Business, prenosi BiznisInfo.

Poređenja radi, američki Apple u prvoj polovini finansijske godine imao profit od 31,5 mlrd USD.

Objava o padu dobiti, uzrokovanom nižim cijenama nafte, vremenski se poklopila s obnovljenim špekulacijama o pripremama Aramcoa za uvrštenje dionica u kotaciju inostranih berzi.

U objavljenom saopćenju IPO se ne spominje.

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman svojedobno je izjavio da će Aramcove dionice biti uvrštene u berzovnu kotaciju krajem 2020. ili početkom 2021. godine.

Saudijska Arabija planira prodati do 5% udjela u najvećoj svjetskoj energetskoj kompaniji i nada se pribaviti do 100 mlrd USD.

Planirani IPO temelj je programa reformi koje je osmislio princ Mohammed kako bi ublažio ovisnost saudijskog gospodarstva o nafti.

Rijad nije naveo u kotaciju koje će burze dionice biti uvrštene a za dio tog velikog kolača bore se London, New York i Hong Kong.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.