Izvor: Radio 021 | Srijeda, 14.08.2019.| 08:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pjesak koji turisti ponesu za uspomenu biće vraćen na plaže Sardinije

Ilustracija (Foto: aphotostory/shutterstock.com)
Lokalne vlasti i stručnjaci za zaštitu životne sredine udružili su sa aerodromom Olbia kako bi vratili pjesak, šljunak i školjke konfiskovane iz prtljaga putnika sa plaže čuvene sardinijske Smaragdne obale.

Uprava aerodroma Olbia sprovodi sistematske provjere prtljaga putnika da bi onemogućila švercovanje pjeska, za šta je predviđena kazna između 500 i 3.000 EUR.

U posljednjih deset godina zaplijenili su oko deset tona pjeska, uglavnom švercovanog u polulitarskim bocama, rekao je direktor morskog rezervata za sjeveroistočnu obalu Sardinije.

- To pokazuje koliko je odnošenje pjeska sa plaža rašireno - istakao je za Korijere dela Sera šef rezervata prirode ostrva Tavolaro Augusto Navone.

Predstavnici tog rezervata, šumara, regionalnih vlasti i uprave aerodroma Olbia potpisali su novi sporazum o vraćanju što je moguće veće količine zaplijenjenog pjeska na plaže Sardinije. U dogovoru sa geolozima, identifikovana su dva mjesta za vraćanje plaža Porto San Paolo južno od Olbije, gdje će ići pjesak, i ostrvce Tavolaro, gdje će se odvoziti šljunak i školjke.

Oko šest tona pjeska već je vraćeno u Porto San Paolo, rekao je Navone, preneo je thelocal.it.

Planirano je takođe da se u zonu dolazaka na aerodromu postave novi znaci upozorenja posjetiocima, na više jezika, da ne skupljaju i ne odnose pjesak ili školjke.

Službenici aerodroma godišnje oduzmu oko dvije tone ukradenog pjeska. Prošlog ljeta je još 500 kilograma zapljenjeno od putnika na trajektu u luci Olbia, gdje su provjere manje rigorozne.

Neki gradovi na Sardiniji, u kojima su neke od najpopularnijih italijanskih plaža, predložile su zabranu peškira i velikih torbi kako bi se turisti onemogućili da, namjerno ili nenamjerno, odnose pjesak sa krhke obale.

- Svako zrnce peska dio je našeg nestajanja - rekao je regionalni savjetnik za zaštitu životne sredine Djani Lampis nakon potpisivanja sporazuma. Treba da objasnimo mladima da moramo da se borimo protiv takvog ponašanja - dodao je Lampis.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.