Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 13.08.2019.| 10:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Osmišljen flaster za saniranje povreda u digestivnom traktu

(Foto: Dragon Images/shutterstock.com)
U slučaju neke spoljašnje povrede, poput posjekotine, povrijeđeni obično koriste flaster ili zavoj, ali je situacija komplikovanija kada su u pitanju unutrašnje povrede.

Tako ljekari koji tretiraju povrede digestivnog trakta ne mogu da primjenjuju ovakve metode, ali bi tim eksperata sa Harvard univerziteta uskoro mogao da riješi i taj problem.

Naime, naučnici sa ovog univerziteta kreirali su gel od bakterija iz ljudskog tijela koji sadrži i mikro-vlakna koja mogu da ojačaju povrijeđeno tkivo. Radi se o izmijenjenoj bakteriji E. Coli koja se inače nalazi u ljudskom organizmu, a radi se o varijanti koja je modifikovana tako da pacijente ne može da dovede u opasnost. Bakterija se proizvodi u laboratorijskim uslovima i može da se doda u sprejeve kojima bi se tretirale unutrašnje povrede. Hidrogel je slične gustine kao sluz koju proizvodi ljudski organizam, i kreatori tvrde da može precizno da cilja povrijeđenu oblast.

Tim koji je kreirao novi gel proizvod opisuje kao način na koji "tijelo može da se prevari," a kako bi što prije započelo prirodni proces zacjeljenja. Rezultat je takozvani "zavoj u obliku spreja", koji za razliku od većine materijala može da izdrži uslove u ljudskom digestivnom traktu, te može da potraje od jednog do pet dana, i tako ubrza izlječenje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.