Izvor: Indikator | Utorak, 13.08.2019.| 15:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Opao entuzijazam arapskih investitora u BiH - Neki od pompezno najavljenih projekata ne realizuju se ili sporo napreduju

Buroj Ozone na Bjelašnici (Foto: burojo3.ba)
Entuzijazam u pogledu arapskih investicija u Bosni i Hercegovini, koji je bio naročito izražen prije tri-četiri godine, snažno je splasnuo, a iz ovih zemalja dotok kapitala u posljednje dvije godine bio je u odnosu na očekivanja vrlo skroman, izvještava Indikator.ba.

Statistika Centralne banke BiH o stranim direktnim investicijama, pokazuje da je iz tri ključne arapske zemlje koje ulažu u našoj zemlji - Saudijske Arabije, Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata - investirano zaključno sa 2018. ukupno 717,6 mil KM.

To predstavlja tek 5% od ukupno uloženih 14,29 mlrd KM od 1994. godine, od kada se vodi izračun stranih direktnih investicija.

Od pomenute tri zemlje najviše je investirala Saudijska Arabija 281,7 mil KM, slijedi Kuvajt sa 235,3 mil KM, dok su Ujedinjeni Arapski Emirati investirali 200,6 mil KM.

U posljednje dvije godine iz ovih zemalja pristiglo je nešto manje od 100 mil KM stranih direktnih investicija, budući da je saldo na kraju 2016. bio 620 mil KM.

U prošloj godini u odnosu na godinu ranije saldo investicija iz Saudijske Arabije povećan je za 11, 6 mil KM, iz Kuvajta za 11,7 mil KM, dok je iz UAE ostao na istom nivou.

Osim tri ključne zemnlje, investicije u BiH stižu i iz drugih zemalja, poput Omana, Bahreina, Katara, ali za njih ne postoji posebna evidencija, nego su svrstane u kategoriju "ostale zemlje", na koje ukupno otpada 371,3 mil KM SDI, a čine 2,6% ukupnih stranih direktnih investicija.

Neki od pompezno najavljivanih projekata u zemlji vrijednih više milijardi KM, prvenstveno u sferi nekretnina, ne realizuju se ili sporo napreduju.

Mediji često ističu projekt rezidencijalnog naselja Buroj Ozone na Bjelašnici, 20-ak kilometara od Sarajeva, koji nije odmakao u realizaciji uprkos brojnim najavama investitora, ali tu je i niz drugih sličnih projekata čija se gradnja najavljivala širom rubnih dijelova grada Sarajeva, ali i u drugim područjima u BiH.

Uz tradicionalne prepreke s kojima se investitori u BiH suočavaju, čini se kako je značajan uticaj na "hlađenje" arapskih investitora za BiH imala prije tri godine provedena opsežna akcija vlasti BiH na otkrivanju stranaca, većinom iz zemalja Zaljeva, koji su na račun fiktivnih firmi kupovali nekretnine u Bosni i Hercegovini, a potom ih često izdavali drugim strancima bez da su prijavljivali njihov boravak.

Sada toga u tolikoj mjeri, kako potvrđuju u Službi za poslove sa strancima, više nema.

Mnogi potencijalni investitori vjerovatno nisu imali dovoljno ni informacija o BiH, ili su pogrešno informisani, te su ušli u projekte na talasu povećanog interesovanja za našu zemlju bez odgovarajuće upućenosti i pripreme.

I dok je nekretninski bum koji je potencijalno najavljivan splasnuo, najboljim čine se investicije iz arapskih zemalja koje su bile usmjerene u proizvodnju poput ulaganja Zeraa Agriculture Investment u Bosnaplod Brčko i Hepok Mostar, ili recimo investiranje Al Shiddi-ja u osnivanje startap aviokompanije FlyBosnia.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.