NavMenu

U planu adaptivno upravljanje semaforima u Sarajevu - Za glavni projekat potrebne dozvole svake općine

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 12.08.2019. 14:36
Komentari
Podeli
Jedan od strateških ključnih projekata Ministarstva saobraćaja za ovu godinu je i adaptivno upravljanje semaforima, rekao je za Klix ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

To znači izgradnja saobraćajnog centra iz kojeg će se upravljati semaforima, tačnije to je kompletna zamjena semafora na glavnom magistralnom putu u KS.

- U fazi smo izrade projekta, imamo izazova zbog nejasnoća iz određenih oblasti različitih nivoa vlasti. Da bismo promijenili semafore moramo promijeniti panele na kojima stoje, što znači da se moraju kopati temelji. Da bismo to mogli, moramo imati glavni projekt i dobiti građevinsku dozvolu od svake općine. Ove birokratske stvari znatno usporavaju projekte koliko god mi željeli raditi, imali završene projekte i osiguran novac za njih. Neki projekti ne idu dinamikom kako sam obećavao, ali ne predajemo se. Komuniciramo sa svim nivoima vlasti i tražimo olakšice. Teško je objasniti građanima zašto semafori rade po starom principu i da je trajanje zelenog vala isto u tri ujutro kada nema nikoga i kada su saobraćajne gužve. Ceste prolaze kroz puno općina pa nam je bitna njihova podrška i razumijevanje - naglasio je Šteta.

Najavljena je i sanacija isključnih traka na semaforima, planirano je širenje trake prvo na Stupu i na Socijalnom, kako bi više vozila moglo stati u te trake s ciljem rasterećenja saobraćaja.

- Radimo i na sanaciji GRAS-a. Poslat ćemo uskoro prijedlog otplate dugovanja na rate kako bi do kraja godine GRAS bio konkurentan u utrci za javni prijevoz. GRAS od 2011. godine nema zvaničnu, već privremenu licencu koju mu godišnje daje Vlada KS kako bi mogao obavljati javni prijevoz", podsjetio je ministar i napomenuo da se puno radi i na cestovnoj infrastrukturi, gradi se na svakom dijelu Kantona Sarajevo, i po danu i po noći.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.