Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 12.08.2019.| 14:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Univerzitetska bolnica u Foči jedina u regionu ima kardioonkološku ambulantu

(Foto: narin phapnam/shutterstock.com)
U Univerzitetskoj bolnici Foča već treći mjesec uspješno funkcioniše kardioonkološka ambulanta namijenjena svim pacijentima koji se liječe od karcinoma. Jedina je u regionu i za pacijente i lјekare ima višestruku korist.

Stručnjaci ističu da liječenje agresivne bolesti, zahtijeva i agresivnu terapiju. Onkolozi i kardiolozi pojašnjavaju da je potrebno pratiti rad srca, kojem često hemioterapija zna ugroziti normalne funkcije.

Slađana Popović kardiolog, šefica Internističke intenzivne njege Univerzitetske bolnice Foča, navela je da su ovaj problem riješili formiranjem kardiološko-onkološke ambulante koja je jedinstvena u regionu i gdje se pacijenti prate sve vrijeme, saopšteno je na sajtu bolnice.

Praksa dugog čekanja i često mijenjanje kardiologa obolјele je iscrplјivala, a bilo je i odstupanja u nalazima i mišlјenjima. Kardio-onkološkom koordinacijom u Foči, višedisciplinaran pristup liječenja daje dobre rezultate.

Jelena Vladičić Mašić, načelnica Onkološkog odjelјenja Univerzitetske bolnice Foča, istakla je da je to i dodatna briga za pacijente kako bi im se i na ovaj način olakšalo liječenje. Navela je da su pacijenti veoma zadovolјni, ali i lјekari jer se preveniraju neželјeni događaji koji nastaju liječenjem hemioterapijom.

Statistika ukazuje da kod nas godišnje bude otkriveno 5.000 različitih slučajeva raka koji su i vodeći uzroci smrtnosti. Smatra se da se samo prevencijom i ranim otkrivanjem može suzbiti širenje ove opake bolesti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.