Izvor: Tanjug | Ponedjeljak, 12.08.2019.| 15:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U planu obnova željezničkog putničkog saobraćaja iz Banjaluke za Zagreb i Beograd

(Foto: ArtShotPhoto/shutterstock..com )
U Željeznicama Republike Srpske (RS) ozbiljno razmišljaju o obnovi putničkog saobraćaja iz Banjaluke za Zagreb i Beograd, jer smatraju da je putovanje vozovima komfornije, ekološki prihvatljivije i jeftinije od drugih vidova prevoza.

Kako prenosi SeeBiz, pregovori sa Hrvatskim železnicama o mogućnosti obnove linije Banjaluka - Zagreb, već su počeli.

Ako pregovori uspiju, vozovi bi prema Zagrebu ponovo mogli da krenu najstarijom prugom u BiH, Banjaluka - Dobrljin. Ta dionica izgrađena je još 1872. godine za vrijeme Otomanske imperije, koju neki zbog toga zovu i "turska pruga".

Voz za Beograd, koji je, uz povremene prekide zbog ratova saobraćao više od osam decenija, ukinut je 9. decembra 2012. godine, a kako sada stvari stoje, ova linija neće biti uskoro obnovljena.

Stara trasa, preko istočne Hrvatske ne dolazi u obzir, ali je u planu da vozovi iz Banjaluke za Beograd idu prugom preko Tuzle i Zvornika.

- Starom trasom preko Hrvatske voz bi dva puta prelazio državne granice, što znatno usporava saobraćaj. Ukoliko bi voz išao preko Tuzle, to bi značilo samo jedan prelazak granice i to sa Srbijom, a zahvaljujući specijalnim paralelnim vezama RS i Srbije, granična procedura bi u putničkom saobraćaju mogla biti pojednostavljena - kaže v.d. direktora Željeznica RS Zoran Ilinčić.

Da bi se to ostvarilo, potrebno je rekonstruisati tunel Križevići, dug skoro pet kilometara, koji je prilagođen samo za prevoz tereta, ali ne i za putničke vozove.

- Formirana je radna grupa, koja bi trebalo da snimi situaciju u ovom tunelu i izračuna koliki bi bili troškovi rekonstrukcije tunela - objasnio je Ilinčić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.