Izvor: Radio 021 | Ponedjeljak, 12.08.2019.| 08:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Algoritam pokazuje koliko je kafe potrebno da ostanemo budni

Ilustracija (Foto: Peter Bernik/shutterstock.com)
Grupa naučnika sprovela je istraživanje o tome koliko je kofeina potrebno kako bi tijelo ostalo u budnom stanju.

Ukoliko morate da ostane budni, vjerovatno ćete posegnuti za većom količinom kafe, ali zašto kad biste mogli tačno da znate kad i koliko bi trebalo da popijete kafe da to ostvarite.

Upravo se na to fokusirala grupa naučnika koja je sprovela studiju o tome koliko je zapravo kofeina potrebno kako bi tijelo ostalo u budnom stanju.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu "Sleep" opisuje kako su ispitanici bili neispavani ne bi li naučnici mogli da proučavaju kako nedostatak sna utiče na njihovu budnost i efikasnost i koliko kofein utiče na njih.

Rezultat istraživanja je onlajn alat koji može pomoći u kontroli i smanjenju unosa kofeina u tijelo, ali i pomoći u održavanju budnosti.

Možda još zanimljivije u cijelom slučaju je to što su naučnici koji su radili studiju zapravo zaposleni u američkoj vojsci. Tako je i studija ciljala upravo američke vojnike koji se često nalaze u situaciji da moraju da funkcionišu sa malo sna.

Onlajn alat, "2B-Alert Web" predviđa koliko je osoba budna zavisno od toga koliko je spavala, koliko je kafe popila i koje je doba dana.

Takođe, može da da sugestije kad bi trebalo popiti kafu kako bi bili optimalno budni u određeno doba. Čak može pomoći i u smanjenju konzumacije kofeina, a da pri tome osoba ne smanjuje svoju budnost ili djelotvornost.

Iako je alat razvijen za američku vojsku, mogu ga koristiti svi. Dovoljno je samo registrovati se imejlom i unijeti svoje podatke. Algoritam će odraditi ostalo.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.