NavMenu

Udruživanjem do bolje pozicije na tržištu - Formiranje sedam klastera poljoprivrede u RS do kraja 2019.

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 11.08.2019. 16:16
Komentari
Podeli
(Foto: kovop58/shutterstock.com)
Bolje pozicioniranje na tržištu, unapređenje proizvodnje te ruralni razvoj regija samo su neke od prednosti koje će imati domaći poljoprivrednici nakon što su Srpskoj zaživi sedam klastera, što se očekuje do kraja godine.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da su klasteri raspoređeni u Banjaluci, Gradišci, Prijedoru, Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Trebinju.

- Do sada su održane tri osnivačke skupštine, i to za Istočno Sarajevo, Prijedor i Banjaluku, dok je u ostalim regijama u toku procedura formiranja klastera. Do kraja godine biće formirano svih sedam regionalnih udruženja - istakli su u Ministarstvu poljoprivrede i pojasnili da klasteri predstavljaju viši oblik organizovanja poljoprivrede i način da proizvodnja bude podignuta na viši nivo. Dodali su da je zadatak klastera povezivanje proizvođača, otkupljivača, naučno-istraživačkih institucija, ministarstava, fakulteta i lokalnih zajednica, a sve s ciljem što većeg ruralnog regionalnog razvoja.

- Uloga je višestruka, od stručne i savjetodavne, pa do svih drugih vidova podrške. Unapređenje proizvodnje, marketing, nabavka osnovnih i obrtnih sredstava po povoljnijim uslovima, zajednički nastup na tržištu, međusobno informisanje i ruralni razvoj regije su samo neki od ciljeva kojima će težiti klasteri - rekli su u resornom ministarstvu i dodali da je predviđeno da klasteri u RS u prvoj fazi budu forum za razmjenu ideja između kupaca, otkupljivača i proizvođača, te da posluže lokalnim zajednicama da na osnovu njihovih podataka planiraju sredstva za podršku poljoprivredi.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da čine značajne napore u pružanju podrške poljoprivrednoj proizvodnji i razvoju ruralnih područja kako kroz redovne mjere, tako i putem međunarodnih projekata koje realizuje Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata.

- Jedan od takvih projekata je i onaj koji se odnosi na razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima u okviru kojeg se realizuju mjere podrške razvoju kompletnog lanca vrijednosti u različitim granama poljoprivrede. Cilj projekta je da omogući malim proizvođačima da se integrišu u perspektivne lance i povežu sa tržištem - naveli su u Ministarstvu poljoprivrede i dodali da su najizraženiji problemi sa kojima se suočavaju mali proizvođači neorganizovanost, nizak nivo produktivnosti i otežan pristup tržištu.

Regionalni razvoj

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da se klasteri mogu organizovati kao d.o.o. ili udruženje.

- Razlika između zadruga i klastera je u tome što se zadruge bave lokalnim razvojem i problemima, dok je svrha klastera regionalnog karaktera - pojasnili su u Ministarstvu poljoprivrede.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.