Izvor: eKapija | Nedjelja, 11.08.2019.| 10:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

TTU Energetik nastavlja pozitivno poslovati - U planu nova zapošljavanja i ulaganja u opremu

Ilustracija (Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Tvornica transportnih uređaja Energetik Tuzla uz odgovorno rukovodstvo i kompetentne radnike i ove godine bilježi značajne poslovne uspjehe. Naime, TTU Energetik Tuzla se ponovo vratio među uspješne fabrike, a njihov finansijski bilans se iz mjeseca u mjesec pokazuje kao stabilan i pozitivan, prenosi RTV SLon.

- U prethodnih šest mjeseci mi smo realizirali blizu 4,5 mil KM, dobit je oko 50.000 KM trenutno, nije to velika dobit, ali evo… jedno po jedno. Radimo dosta na ulaganju na opremi zašto to nije više – kazao je Almir Zulić, direktor TTU Energetik Tuzla.

Više od stotinu iskusnih radnika iz nekadašnje tvornice zaposleno je u TTU, dok postoji veliki prostor i za nova zapošljavanja.

- Kad sve saberemo: 50% slobodnih mašina i možda još smjena i po slobodna onda možete shvatiti da možemo uposliti hiljadu novih radnika da stignemo određene projekte. Ali nama nije cilj tako brz razvoj jer pratimo ulaznu i izlaznu karakteristiku želimo da pozitivno poslujemo i to na nivou svakog mjeseca. Zato na nivou svakog mjeseca poslujemo pozitivno – naglasio je Zulić.

Uspješno poslovanje proizvod je saradnje sa drugima, kao i izgrađeno povjerenje. Tako su proizvodi TTU Energetik Tuzla izuzetno cijenjeni čak i u Norveškoj, jednoj od najbogatijih zemalja svijeta.

- Uspjeli smo u 2018. godini da napravimo povećanje izvoza od 30% u odnosu na 2017. godini. Mi imamo suficit sa njima, što je vrlo rijetko, pogotovo kada pričamo o zapadnoj Evropi – kazao je Nedim Makarević, ambasador BiH u Norveškoj.

Nastavak povećanja izvoza planira i rukovodstvo TTU Tuzla, dok je ovoj firmi izuzetno važna realizacija izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

- Znam sigurno da u samoj dopremi uglja do Bloka 7 TTU Energetik sebe pronalazimo, ukoliko će se Blok 7 graditi pet godina – svih pet godina u kontinuitetu koliko će se raditi sa stotinu uposlenih – istakao je Makarević.

Ovakav poslovni poduhvat omogućio bi Tvornici transportnih uređaja Energetik Tuzla da proširi svoje kapacitete, a samim tim i zaposli veliki broj ljudi. No, TTU zapošljava i sada, pa su u prethodnom periodu već bila aktuelna četiri konkursa, a sada je raspisan još jedan. Oglas se odnosi na prijem 27 radnika na 19 pozicija. U postdejtonskoj Bosni i Hercegovini svjedočili smo krahu velikih giganata, a sada, na sreću brojnih radnika, jedan od njih se vraća na staze stare slave.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.