NavMenu

Završena analiza podzemnih voda iz Incela - Vrijednost piralena u propisanim granicama

Izvor: Nezavisne novine Subota, 10.08.2019. 15:47
Komentari
Podeli
(Foto: Banjaluka.rs.ba)
Kod svih pet uzoraka podzemnih voda iz Incela u Banjaluci utvrđeno je da su vrijednosti piralena u granicama propisanim Uredbom o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka, potvrđeno je u Inspektoratu Republike Srpske.

- Za vode II klase, kojoj pripadaju i Vrbas i Vrbanja, definisana je vrijednost piralena 0,02 miligrama po metru kubnom, a analizama je utvrđena vrijednost od 0,01 miligram po metru kubnom - istakli su u Inspektoratu.

Pojasnili su da je, po nalogu Republičke vodne inspekcije u Poslovnoj zoni Incel uzeto pet uzoraka podzemnih voda za potrebe ispitivanja prisustva piralena, teških metala i policikličnih aromatičnih ugljovodonika.

- Analizom prisustva teških metala, u dva uzorka je utvrđeno povećano prisustvo olova, koje odgovara parametrima propisanim za vode III klase, a u svim uzorcima utvrđeno je povećano prisustvo bakra, čije vrijednosti odgovaraju parametrima za vode III i IV klase, a Vrbas i Vrbanja su klasifikovani kao vode II klase - istakli su u Inspektoratu te dodali da su analize izvođene u Institutu za vode iz Bijeljine.

Istakli su da su analizom parametara policikličnih aromatičnih ugljovodonika utvrđena odstupanja, koja odgovaraju parametrima propisanim za vode IV i V klase, što je, kako ističu, direktna posljedica rada hemijske industrije na lokaciji Poslovne zone Incel u proteklih 30 do 40 godina.

- Informacije o rezultatima analiza dostavljene su ekspertskom timu koji će u saradnji sa međunarodnim konsultantima raditi na pronalaženju rješenja za sanaciju zemljišta - navode u Inspektoratu.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, rekao je da će početkom septembra odbornici zasjedati na sjednici Skupštine grada Banjaluka te da će biti riječi o slučaju "Piralen".

- Jedna od tačaka o kojoj će odbornici raspravljati jeste slučaj "Piralen". Čekaju se još neka ispitivanja i istraživanja, kada se to sve završi, imaćemo kompletnu informaciju, koja će se naći pred odbornicima - rekao je Talić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.