Izvor: Radio 021 | Petak, 09.08.2019.| 08:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Finska kompanija Solar Foods napravila novu vrstu brašna od vazduha, vode i CO2

(Foto: Timmary/shutterstock.com)
Izreka da se ne može živjeti od vazduha više ne važi, jer finska kompanija Solar Foods planira da uskoro na tržište plasira novu vrstu proteinskog brašna, Solein, koje je napravljeno od CO2, vode i sunčeve energije, piše Svjetski ekonomski forum.

Radi se o visokoproteinskom sastavu, nalik brašnu, koji sadrži 50% bjelančevina, 5 do 10% masti, i 20 do 25% ugljenih hidrata.

Navodno izgleda i ima ukus kao pšenično brašno, a mogao bi, nakon predstavljanja 2021. godine, biti jedan od glavnih sastojaka mnogih prehrambenih proizvoda.

Postupak proizvodnje Soleina ne oslobađa suvišan ugljenik, već ga koristi gas staklenika kako bi se proizvela hrana.

Uzima CO2 iz vazduha, a zatim ga kombinuje s vodom, manjom dozom hranjivih materija i vitaminima.

Pomoću 100% obnovljive solarne energije, koju koristi od partnerske kompanije Fortum, nakon toga pokreće prirodni proces fermentacije sličan onom pomoću kojeg se proizvodi kvasac.

Solar Foods tvrdi da je ovakva proizvodnja proteina "oslobođena poljoprivrednih ograničenja" jer finalni proizvod ne zavisi od obradive zemlje, količine padavina ili povoljnih vremenskih prilika.

Kompanija već sarađuje s Evropskom svemirskom agencijom (ESA) na razvoju hrane za proizvodnju i potrošnju van planete. Sama ideja iza Soleina dolazi od NASA, koja takođe vidi potencijal u razvoju tehnologije proizvodnje hrane na područjima čiji klimatski uslovi onemogućavaju konvencionalnu poljoprivredu.

Osim za ishranu velikog broja ljudi, Solein je savršena hrana za svemirska putovanja, piše ESA.

- Naš metod proizvodnje proteina nastao je iz želje da se hrana proizvodi na ekološki prihvatljiviji način, bez korišćenja poljoprivredne površine - rekao je izvršni direktor kompanije Solar Foods Pasi Vainika.

- Naš koncept ne zavisi od poljoprivrede, vremena ili klime i omogućava efikasnu i jeftinu proizvodnju hrane solarnom energijom bilo gdje, bilo u pustinji ili u svemiru - dodao je Vainika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.