Izvor: Energetski portal | Petak, 09.08.2019.| 08:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Reciklaža brijača za zdraviju životnu sredinu - Plastični dio postaje pelet, metalni noževi legure

(Foto: YouTube/screenshot)
Reciklaža brijača je moguća – tvrdi kompanija Gillette. U saradnji sa TerraCycle, proizvođač brijača je osmislio prvi svjetski program reciklaže ovog artikla koji se sprovodi u Sjedinjenim Američkim Državama.

TerraCycle je inovativna reciklažna kompanija sa sjedištem u Nju Džersiju osnovana 2001. godine. Od svog nastanka do danas uspjela je da preuzme primat na tržištu zato što prerađuje otpad koji nije lako reciklirati i koji ne pripada nijednoj od standardnih kanti za reciklažu zato što je napravljen od više različitih materijala. Tu spadaju i brijači za jednokratnu upotrebu.

Amerikanci imaju mogućnost da iskorišćene brijače i njihova pakovanja, bilo da je riječ o čvrstim plastičnim kutijama ili kesama, prikupe, uskladište i pošalju na adresu TerraCycle. Širom zemlje takođe postoje posebne javne kante u koje se odlaže prikupljeni otpad.

TerraCycle ne reciklira isključivo Gillette proizvode, već korisnici njihovih usluga mogu da im dopreme sve brijače, ne obazirući se da li na dršci stoji natpis Gillette ili naziv nekog drugog proizvođača.

A šta se dešava sa proizvodom koji su nekada koristili za brijanje?

Kako je naznačeno u saopštenju kompanija, otpad se razdvaja prema materijalima. Plastični dijelovi se čiste i pretvaraju u pelet kako bi od njih napravili novi proizvodi poput stolova za piknik i klupa za parkove. Metalni noževi se tope kako bi se od njih proizvele nove legure.

Prema nekim proračunima, svake godine na deponijama širom svijeta završi dvije milijarde brijača, što je oko 500.000 kg otpada.

S obzirom na to da program i dalje nije dostupan na tlu naše zemlje, trebalo bi imati u vidu da brijači za jednokratnu upotrebu imaju dugovečnije alternative kao što su britve. Još jedna relikvija prošlosti koju možete da izaberete, zarad održivije budućnosti planete, su i brijači od nerđajućeg čelika. Manji negativni uticaj na životnu sredinu imaju i oni sa zamjenjivim sečivima, kao i oni od bambusa ili recikliranih sirovina.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.